Lupta între furnizorii de energie se va ascuți: Statul pregătește o aplicație care să le indice consumatorilor unde sunt prețuri mai mici la electricitate și gaze pe piața liberalizată

Lupta între furnizorii de energie se va ascuți: Statul pregătește o aplicație care să le indice consumatorilor unde sunt prețuri mai mici la electricitate și gaze pe piața liberalizată
scris 8 aug 2018

Cei aproximativ 85% dintre consumatorii casnici de electricitate și 97% dintre cei de gaze care nu au optat încă pentru piața liberalizată de energie vor beneficia, până la finalul anului probabil, de o aplicație mobilă care va compara prețurile diferiților furnizori de pe cele două piețe. Autoritatea de Reglementare din domeniul Energiei (ANRE) pregătește o astfel de aplicație, care să fie disponibile pentru descărcare în AppStore, GooglePlay și Windows Store. Firmele din domeniul IT vor trebui să se grăbească, termenul de depunere a ofertelor expirând într-o săptămână, pe 13 august.

De această aplicație vor beneficia și clienții aflați astăzi pe piața concurențială, în momentul în care contractul va trebui rediscutat.

Respectivele aplicații ar urma să afișeze prețul calculat automat, pentru fiecare client final, în funcție de localitatea acestuia, tranșe de consum anual și modalitate de racordare. Prețul afișat va fi prețul de furnizare a gazelor naturale (este prețul final ce va fi plătit de către clientul final) și va conține prețul gazelor naturale oferit de furnizor, tariful de distribuție, pe transe de consum anual, preluat din baza de date ANRE și tariful de transport . Prețul de furnizare și tariful de transport vor fi introduse de către furnizor printr-o interfață web securizată.

Până în prezent, doar 14,2% din totalul consumatorilor casnici (aproximativ 1,25 milioane) au optat pentru piața liberalizată, restul de 7,5 milioane rămânând clienți pe piața reglementată, în pofida faptului că de la 1 ianuarie a fost eliminat și ultima componentă de tarif reglementat, de 10%. În prezent, prețurile pe piața liberă sunt cu 15-20% mai reduse decât cele de pe piața reglementată.

EXCLUSIV Transelectrica ar urma să investească în Republica Moldova, devenind acționar majoritar la Moldelectrica, după modelul tranzacției Transgaz-Vestmoldtransgaz CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Transelectrica ar urma să investească în Republica Moldova, devenind acționar majoritar la Moldelectrica, după modelul tranzacției Transgaz-Vestmoldtransgaz

La gaze, evoluția a fost și mai lentă, doar 3,29% din numărul total de clienți casnici de gaze din România optând până la finalul lunii aprilie la un furnizor concurențial (117.000 din 3,55 milioane consumatori casnici).

Oferta admisă tehnic și cu prețul cel mai scăzut va fi desemnată ca fiind câștigătoare. Recepția aplicațiilor mobile se va face în termen de 80 de zile de la data semnării contractului, timp în care câștigătorul va trebui să le facă disponibile pentru descărcare în AppStore, Magazinul Play si Windows Store. Restul de 10 zile sunt necesare testării aplicațiilor, după care se va semna recepția finală. În total, perioada de implementare și testare este de 90 de zile de la data semnării contractului.

Oferta admisă tehnic si cu prețul cel mai scăzut va fi desemnată ca fiind câștigătoare.

Cerințele ANRE

• Aplicația mobilă va fi disponibilă pe cele trei platforme principale (Android, iOS, Windows Phone) pentru utilizatori în limbile română și engleză.

• Aplicația mobilă va fi dezvoltată utilizând baza de date existenta folosită de site-ul web pentru interogări și comparări de oferte de preț.

• Aplicațiile vor fi gratuite pentru descărcare pe platformele de publicare aplicații: Google Play, Apple App Stare si Windows Stare.

• În secțiunile existente de comparare din website vor exista link-uri către platformele de descărcare aplicații.

FOTO Statul a început să execute silit activele sechestrate ale Rompetrol. Prima țintă: fostul sediu cu 10 etaje al companiei de pe Calea Victoriei CITEȘTE ȘI FOTO Statul a început să execute silit activele sechestrate ale Rompetrol. Prima țintă: fostul sediu cu 10 etaje al companiei de pe Calea Victoriei

• Aplicația mobilă trebuie să fie optimizată din punct de vedere UX pentru utilizarea pe dispozitive mobile.

• Aplicația mobilă va trebui să fie dezvoltată pentru a fi utilizată în condiții optime pentru toate rezoluțiile utilizate de dispozitivele mobile cu sisteme de operare IOS, Android si Windows Phone 8, 8.1, Windows 10 Mobile.

• Secțiunea de administrare a aplicației mobile dezvoltată peste website-ul existent trebuie să permită raportarea informațiilor statistice cu privire la utilizarea aplicației mobile: numărul de utilizatori unici pentru fiecare tip de dispozitiv (IOS, Android, Windows Phone 8, 8.1, Windows 10 Mobile) cu posibilitatea selectării perioadei dorite, cele mai utilizate selectii folosite de utilizatori.

• Secțiunea de administrare a aplicației mobile trebuie să conțină o funcționalitate de publicare comunicări/notificări care vor fi afișate într-o componentă specifică în cadrul aplicației mobile.

• Aplicația mobilă trebuie să dețină funcționalitatea de a transmite notificări in cazul când administratorii aplicației transmis comunicări/clarificări.

• Aplicația mobilă trebuie să fie construită într-un format modular, care să permită adăugarea de funcționalități noi fără a fi nevoie de rescrierea acesteia.

viewscnt
Afla mai multe despre
anre
aplicații
iphone
google
android