Germania ia în calcul naționalizarea companiilor din energie

Germania ia în calcul naționalizarea companiilor din energie
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 apr 2022

Executivul de la Berlin a aprobat o modificare legislativă care va permite Guvernului să devină proprietar al companiilor din energie, ca o măsură de ultimă instanță pentru asigurarea aprovizionării în eventualitatea unei situații de urgență, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Germania, puternic dependentă de energia din Rusia, a prezentat luna trecută un plan de urgență pentru gestionarea aprovizionării cu gaze, pe fondul înrăutățirii relațiilor cu Kremlinul, în urma invadării Ucrainei și a sancțiunilor impuse de Occident. A fost primul pas dintr-un plan în trei faze, care ar putea duce la raționalizarea energiei, acordându-se prioritatea gospodăriilor și infrastructurii critice, cum ar fi spitalele, arată Agerpres.

"Prețurile sunt ridicate, incertitudinile sunt ridicate, iar riscurile sunt inevitabile. Prin urmare, trebuie să fim pregătiți pentru înrăutățirea situației", a explicat ministrul Economiei, Robert Habeck.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Nu suntem încă într-un moment de panică. Investitorii arată încredere în piețele bursiere CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Nu suntem încă într-un moment de panică. Investitorii arată încredere în piețele bursiere

Modificarea legislativă va permite Guvernului, care vrea să reducă dependența de importurile din Rusia, să plaseze companiile din energie sub administrare specială, dacă este amenințată securitatea energetică. Deja strategia a fost aplicată în cazul Gazprom Germania. Recent, ministrul Economiei a anunțat că Gazprom Germania, afacerea din domeniul tranzacționării, stocării și transportului energiei abandonată de Gazprom, va fi transferată la Autoritatea de Reglementare în Energie din Germania (Bundesnetzagentur).

Habeck a dat asigurări că securitatea aprovizionării este în prezent garantată, într-o perioadă de criză a legăturilor energetice dintre Germania și Rusia, în urma invadării Ucrainei. Bundesnetzagentur va prelua controlul până pe 30 septembrie 2022, va putea înlocui directorii și face noi angajări.

Invadarea Ucrainei a scos la lumină dependența importantă a Germaniei de gazul natural importat din Rusia, precum și de infrastructurile esențiale (precum rafinării, oleoducte, gazoducte) deținute de firme rusești.

viewscnt
Afla mai multe despre
germania
energie