Gigantul petrolier francez Total s-a dezangajat în mod oficial din Iran, anunță Teheranul

Gigantul petrolier francez Total s-a dezangajat în mod oficial din Iran, anunță Teheranul
scris 20 aug 2018

Gigantul petrolier francez Total s-a dezangajat în mod oficial din proiectele sale de investiții în valoare de câteva miliarde de dolari din Iran, după reimpunerea sancțiunilor americane Republicii islamice, a anunțat luni ministrul iranian al Petrolului Bijan Namdar Zanghaneh, relatează AFP.

”Total a pus în mod oficial capăt acordului privind dezvoltarea fazei 11 a (zăcământului de gaze naturale) South Pars. A anunțat în urmă cu mai bine de două luni că va pune capăt contractului”, a declarat Zanghaneh pentru agenția Icana, cu legături cu Ministerul Petrolului.

După retragerea sa unilaterală din acordul în dosarul nuclear încheiat în 2015 la Viena între Teheran și marile puteri, Washingtonul a reimpus pe 8 august o primă serie de sancțiuni Iranului și a lansat un avertisment țărilor care continuă să facă comerț cu Republica islamică, scrie News.ro.

Bitdefender avertizează asupra unor atacuri informatice avansate asupra băncilor din Europa de Est și Rusia CITEȘTE ȘI Bitdefender avertizează asupra unor atacuri informatice avansate asupra băncilor din Europa de Est și Rusia

Americanii au dat întreprinderilor o perioadă de 90 până a 180 de zile să se retragă din Iran, iar o nouă salvă de sancțiuni vizând sectorul hidrocarurilor este prevăzută în noiembrie.

Țările europene parte ale acordului din 2015 - care vizează să împiedice Teheranul să se doteze cu arma atomică - s-au declarat hotărâte să salveze acest text.

Însă, de frica penalităților americane, un mare număr de grupuri - inclusiv constructorul german Daimler - și-au anunțat deja retragerea din Iran.

viewscnt
Afla mai multe despre
total
iran