Gigantul saudit Aramco urcă puternic pe bursă pentru a doua zi consecutiv. Valoarea de piață depășește pragul de 2 trilioane de dolari

Gigantul saudit Aramco urcă puternic pe bursă pentru a doua zi consecutiv. Valoarea de piață depășește pragul de 2 trilioane de dolari
scris 12 dec 2019

Acțiunile gigantului petrolier Saudi Aramco au continuat să crească spectaculos în a doua zi de tranzacționare pe bursă, valoarea de piață a companiei depășind pragul de 2 trilioane de dolari.

Joi, acțiunile Aramco au urcat cu până la 10%, limita maximă de variație permisă de bursa de la Riad, după o evoluție similară în ședința de miercuri, prima zi de tranzacționare a gignatului.

S&P se așteaptă ca Guvernul să modifice Legea de majorare a pensiilor cu 40% după alegerile de anul viitor. “Fără aceste schimbări, deficitul fiscal va crește la 6% din PIB în 2022” CITEȘTE ȘI S&P se așteaptă ca Guvernul să modifice Legea de majorare a pensiilor cu 40% după alegerile de anul viitor. “Fără aceste schimbări, deficitul fiscal va crește la 6% din PIB în 2022”

Astfel, compania saudită a reușit, în pofida scepticismului afișat de unii analiști, să ajungă la evaluarea pe care prințul moștenitor Mohammad bin Salman o țintea înaintea listării publice

Capitalizarea de piață a Aramco este cu aproape 1 miliard de dolari peste cea a Microsoft sau Apple, următoarele în clasamentul celor mai mari companii listate.

În cadrul IPO-ului, investitorii au evaluat compania saudită la 1.700 de miliarde de dolari, sub ținta de 2.000 de miliarde de dolari a prințul moștenitor, dar peste valoarea de piață a Apple sau Microsoft.

Acțiunile Aramco au urcat ieri până la 35,2 de riali pe unitate (9,5 dolari) în câteva secunde de la debutul tranzacțiilor, crescând cu 10%, limita maximă de variație admisă pe bursa de la Riad.

Aramco a atras, în primă fază, 25,6 miliarde de dolari în cea mai mare ofertă publică inițială din istorie. Suma totală atrasă a urcat la 29,5 miliarde de dolari după exercitarea unei opțiuni de vânzare pentru un pachet suplimentar de acțiuni.

Oferta publică inițială (IPO) s-a închis la prețul de 32 riali (8,53 dolari) pe acțiune (la limita superioară a intervalului de preț din prospect), depășind astfel suma de 25 de miliarde de dolari atrasă de retailerul chinez Alibaba în 2014, record până la acest moment.

viewscnt
Afla mai multe despre
aramco
saudi aramco
valoare piata aramco
capitalizare aramco
2 trilioane
listare aramco
gigant petrolier
ipo
listare