Grupul celor mai bogate șapte națiuni ale lumii a convenit să solicite reducerea consumului de gaze și creșterea energiei electrice din surse regenerabile

Grupul celor mai bogate șapte națiuni ale lumii a convenit să solicite reducerea consumului de gaze și creșterea energiei electrice din surse regenerabile
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 apr 2023

Grupul celor mai bogate șapte națiuni ale lumii (G7) a convenit să solicite reducerea consumului de gaze și creșterea energiei electrice din surse regenerabile, în același timp cu eliminarea treptată a combustibililor fosili mai rapid și fără construirea de noi centrale pe cărbune, a declarat ministrul francez al Tranziției Energetice, Agnes Pannier-Runacher, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Miniștrii Mediului și Energiei din G7 nu au putut, totuși, să cadă de acord asupra unei date precise pentru ieșirea din industria cărbunelui, a declarat reporterilor Pannier-Runacher, în prima dintre cele două zile de discuții despre climă și energie de la Sapporo, în nordul Japoniei, arată news.ro.

OMV nu renunță la piața rusă CITEȘTE ȘI OMV nu renunță la piața rusă

”Țările G7 au convenit că primul răspuns la criza energetică trebuie să fie reducerea consumului de energie și gaze... Pentru prima dată, G7 a spus că trebuie să accelerăm fără încetare eliminarea treptată a tuturor combustibililor fosili... În cele din urmă, au trimis un mesaj despre accelerarea energiei regenerabile”, a spus Pannier-Runacher.

G7 a decis să aprobe un obiectiv ”de creștere drastică a energiei electrice generate de energii regenerabile”, a declarat separat pentru Reuters o persoană care cunoaște discuțiile, cerând să nu fie identificată deoarece informația nu este publică.

De asemenea, miniștrii par să ia în considerare obiective numerice pentru creșterea capacității de energie solară la cel puțin 1 terawatt și a capacității de energie eoliană offshore la 150 gigawați până în 2030, a spus sursa.

TABEL Minune de Paște: Benzina s-a ieftinit pentru prima dată în ultima lună CITEȘTE ȘI TABEL Minune de Paște: Benzina s-a ieftinit pentru prima dată în ultima lună

Japonia, săracă din punct de vedere energetic, a făcut eforturi pentru ca investițiile să rămână în industria gazelor, pentru a menține gazul natural lichefiat în mixul energetic ca un combustibil de tranziție, câștigând o parte - dar nu tot – din sprijinul restului G7.

"Imperativele privind furnizarea de gaze sunt doar pe termen scurt. Acest lucru înseamnă implicit că nu putem investi în explorarea de noi capacități de gaze", a spus Pannier-Runacher, adăugând că energia nucleară este susținută de G7 ca o "soluție pentru tranziția energetică", pentru securitatea aprovizionării.

Evenimentul a pus accentul, de asemenea, pe necesitatea de a ajuta țările emergente să reducă emisiile, inclusiv prin finanțare.

”Noi, G7, trebuie nu doar să ne reducem propriile emisii, ci și să luăm măsuri concrete pentru a obține reduceri ale emisiilor la nivel global”, a declarat ministrul japonez al Economiei și Comerțului, Yasutoshi Nishimura, în declarațiile sale de deschidere ale reuniunii, evidențiind țările din ”Sudul Global”.

Nishimura a spus că miniștrii ar dori să discute modalități de utilizare a finanțelor pentru a ajuta la reducerea carbonului în așa-numitele industrii ”greu de redus”, care includ produse chimice, transport maritim și oțel.

”În ceea ce privește finanțarea climatică, trebuie să încheiem un acord mai echitabil pentru ”Sudul Global”, a declarat Sultan Al Jaber, ministrul Industriei și Tehnologiei avansate al Emiratelor Arabe Unite, într-o ședință închisă, conform observațiilor sale văzute de Reuters.

FOTO Pe unde va intra în Marea Neagră cablul submarin energetic Georgia-România CITEȘTE ȘI FOTO Pe unde va intra în Marea Neagră cablul submarin energetic Georgia-România

”Țările dezvoltate trebuie mai întâi să își îndeplinească angajamentul de 100 de miliarde de dolari pe care l-au făcut țărilor în curs de dezvoltare în urmă cu peste un deceniu”, a spus acesta.

LEADERSHIP MAI PUTERNIC

Problema emisiilor de pe piețele emergente a fost mult timp în centrul atenției țărilor dezvoltate. Cu toate acestea, cele mai bogate țări din lume trebuie să facă mai mult pentru a ajuta națiunile emergente să reducă carbonul, a spus Alden Meyer, asociat senior la E3G, un institut de cercetare privind schimbările climatice.

”Există responsabilitatea G7 și a altor țări dezvoltate de a oferi finanțare și de a mobiliza finanțare privată, de asemenea, pentru a ajuta la decarbonizarea țărilor în curs de dezvoltare”, a declarat Meyer într-un briefing, înainte de începerea reuniunii G7.

Țările G7 trebuie să-și exercite ”o conducere mult mai puternică” în valorificarea resurselor financiare și tehnologice, pentru a ajuta țările în curs de dezvoltare să reducă emisiile, a spus Meyer.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
g7