Grupul energetic E.ON pregătește investiții de peste 500 milioane lei în România, în acest an

Grupul energetic E.ON pregătește investiții de peste 500 milioane lei în România, în acest an

Frank Hajdinjak, CEO E.On România. FOTO: News.ro

Profit.ro
Profit.ro
scris 25 mai 2018

Companiile din grupul E.ON România au investit anul trecut, 475 milioane lei (104 milioane de euro), în special în modernizarea rețelelor de distribuție a gazelor naturale și a electricității, iar pentru acest an sunt bugetate investiții de peste jumătate de miliard de lei, cu aceeași destinație, a anunțat joi grupul.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

De asemenea, un nou Centru de servicii clienți va fi înființat la Sibiu, unde vor fi create circa 250 de noi locuri de muncă, iar alte circa 120 de angajări sunt planificate la Iași, la compania E.ON Software Development, scrie News.ro.

În sectorul de gaze naturale, grupul a investit anul trecut peste 200 milioane lei (43 milioane euro), sistemul de distribuție fiind reabilitat și modernizat pe o lungime de aproape 570 km. Totodată, rețeaua a fost extinsă cu peste 90 km în special branșamente pentru conectarea de noi consumatori.

În partea de energie electrică, valoarea investițiilor a fost de circa 240 milioane lei (52 milioane euro). Destinațiile principale ale investițiilor au fost modernizarea și reabilitarea rețelelor electrice, automatizarea sistemului de distribuție, înlocuirea de transformatoare și contorizarea inteligentă. Anul trecut au fost modernizați circa 1.700 km din lungimea rețelei electrice actuale.

Un grup de persoane din mai multe țări, inclusiv din România, se adresează justiției europene pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon CITEȘTE ȘI Un grup de persoane din mai multe țări, inclusiv din România, se adresează justiției europene pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon

De asemenea, până la finalul anului trecut au fost instalate aproximativ 252.000 de contoare inteligente, dintre care circa 21.000 de unități în cursul anului 2017. În perioada 2018-2020 este planificată instalarea a peste 200.000 de unități, valoarea investiției fiind de circa 52 milioane lei (11 milioane euro).

Una din companiile grupului, Delgaz Grid, a obținut cofinanțare europeană de peste 10 milioane lei (2,3 milioane euro) pentru modernizarea stațiilor de transformare Hârlău, Pașcani și Gorban (110/20kV) din județul Iași, investiția totală fiind de 16,3 milioane lei (3,5 milioane euro).

Este cel de-al patrulea proiect pentru care compania a obținut finanțare nerambursabilă destinată realizării de investiții în rețele. Astfel, valoarea totală a acestor investiții depășește 92 milioane lei (peste 20 milioane euro) din care 38 milioane lei (peste 8,2 milioane euro) sunt fonduri nerambursabile.

Urmare a investițiilor semnificative realizate în ultimii ani în rețeaua de electricitate, în perioada 2008-2017 numărul întreruperilor s-a redus cu circa 54% iar durata acestora cu circa 60%. Pe partea de gaze, în 2017 a fost consemnată o scădere cu mai bine de 50% a numărului de defecte remediate pe rețele comparativ cu 2010.

„Este necesară continuarea susținută a investițiilor în rețele pentru a ne apropia de nivelul de performanță actual din statele dezvoltate ale Uniunii Europene, beneficiarul final fiind consumatorul. Pentru aceasta însă este esențial să avem stabilit un cadru de reglementare care să stimuleze investițiile și inovarea în distribuția energiei electrice și a gazelor naturale”, a declarat Frank Hajdinjak, directorul general al E.ON România.

De la venirea în România, în anul 2005, E.ON a realizat investiții de peste 6 miliarde lei (1,5 miliarde euro). De asemenea, contribuțiile virate în acești ani la bugetul de stat și la bugetele locale însumează aproximativ 1,9 miliarde de euro.

În plus, la Sibiu va fi inaugurat, în acest an, un Centru de servicii clienți care va deservi clienții din Germania ai Grupului E.ON. Până la sfârșitul anului 2019 aici vor fi înființate aproximativ 250 de locuri de muncă.

Totodată, anul trecut a fost înființată la Iași, compania E.ON Software Development, unde au fost deja angajate 70 de persoane, iar până la sfârșitul anului se are în vedere ca numărul acestora să ajungă la 120. Compania furnizează companiilor din Grupul E.ON din 13 țări dezvoltări și soluții IT necesare activității curente de business.

Totodată, un număr de șapte stații de încărcare a autovehiculelor electrice sunt deja operaționale, începând de anul trecut: trei la sediile E.ON din Iași, Târgu Mureș și București, iar celelalte patru în diverse locații din municipiul Iași. Alte 19 stații de încărcare rapidă vor fi instalate pe rutele principale de transport pan-europene în cadrul proiectului Next-E, realizat în parteneriat cu MOL România și alte companii din regiune.

„Avem în prezent în curs de implementare proiecte de cogenerare, panouri fotovoltaice și iluminat pentru industria hârtiei, auto, chimică, alimentară și de eficientizare a consumului și a performanței energetice pe o arie foarte extinsă de profiluri industriale”, a menționat Frank Hajdinjak.

Anul trecut au fost investiți circa 1,5 milioane de euro în proiecte destinate comunităților locale, ariile principale în care compania s-a implicat fiind știintă și educație, sport, cultură, siguranță și mediu.

Din 2005, acțiunile de responsabilitate corporativă s-au îndreptat către circa 300.000 de copii, tineri, adulți și vârstnici și au totalizat peste 10.000 de ore de voluntariat ale angajaților E.ON, suma investită fiind de peste 12 milioane de euro, potrivit datelor grupului.

Grupul german E.ON a intrat în România în anul 2005, când a preluat fostele societăți de stat din domeniul gazelor naturale și energiei electrice. Companiile din structura grupului operează o rețea de distribuție a gazelor naturale în lungime de peste 22.000 km, respectiv o rețea de distribuție a energiei electrice de peste 81.000 km și deservesc circa 3,1 milioane de clienți din 20 de județe situate în jumătatea de nord a țării.

viewscnt
Afla mai multe despre
e.on romania