Grupul rus Rosatom anticipează creșterea exporturilor cu 15%

Grupul rus Rosatom anticipează creșterea exporturilor cu 15%
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 dec 2022

Grupul rus Rosatom anticipează o creștere de 15% a exporturilor sale în 2022, în timp ce portofoliul său de comenzi externe pentru următorii 10 ani a rămas stabil, la 200 de miliarde de dolari, a declarat directorul general al companiei de energie nucleară, Alexei Lihacev, publicației ruse Izvestia, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”Exporturile vor crește cu circa 15%”, a spus Lihacev, citat de News.ro.

Oficial austriac: Primirea României și Bulgariei în Schengen, doar după reformarea politicii de azil a UE CITEȘTE ȘI Oficial austriac: Primirea României și Bulgariei în Schengen, doar după reformarea politicii de azil a UE

Creșterea provine din contracte care sunt deja implementate, furnizarea de combustibil, produse de uraniu îmbogățit, precum și servicii de conversie. Contractele inclus și construcția a 23 de unități de energie nuclerară, în cadrul unor proiecte dintr-o duzină de țări.

Începând de la invadarea Ucrainei de către Rusia, pe 24 februarie, Rosatom a evitat sancțiunile occidentale, deși Statele Unite au luat în considerare aplicarea unor sancăiuni, la începutul acestui an.

”Chiar și în aceste condiții, portofoliul nostru de comenzi străine pentru următorii 10 ani este stabil, la nivelul de 200 de miliarde de dolari. În acest an vom depăși o barieră psihologică importantă pentru produsele noastre furnizare în străinătate, în valoare de 10 miliarde de dolari”, a declarat Lihacev.

Rosatom a purtat discuții cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică cu privire la crearea unei zone sigure în jurul centralei nucleare Zaporojia din Ucraina, cea mai mare din Europa, pe care trupele ruse au capturat-o în martie.

În august, Rosatom și partenerul său finlandez Fennovoima au depus cereri de despăgubire de miliarde de dolari unul față de celălalt, din cauza deciziei Fennovoima de a anula proiectul unei centrale nucleare planificată în Finlanda.

Consorțiul Fennovoima, în care Rosatom, deținută de Rusia, deține o participație minoritară de 34%, a reziliat în mai un contract pentru Rosatom de a construi o centrală nucleară la Capul Hanhikivi, în nord-vestul Finlandei, invocând întârzieri și apoi riscuri crescute rezultate din războiul din Ucraina.

La începutul lunii decembrie, Rosatom a declarat că Consiliul de examinare a litigiilor (DRB), o comisie de arbitraj care soluționează litigiile contractuale internaționale, a decis că rezilierea finlandeză este ”ilegală”.

Pe 15 decembrie, Fennovoima a declarat pe site-ul său că recomandarea Consiliului nu a fost nici definitivă, nici obligatorie și că consorțiul a depus o notificare de ”nemulțumire” față de consiliu.

viewscnt
Afla mai multe despre
rosatom
rusia
exporturi