Guvernul prelungește compensarea facturilor la energie și gaze, cu TVA redusă și acoperirea unor componente din preț

Guvernul prelungește compensarea facturilor la energie și gaze, cu TVA redusă și acoperirea unor componente din preț
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 ian 2022

Legislația de compensare a facturilor și de plafonare a prețurilor la energie electrică și gaze naturale, preconizată inițial pentru perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022, va fi prelungită după 1 aprilie, a anunțat premierul Nicolae Ciucă. VEZI MAI JOS DECLARAȚIA INTEGRALĂ

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

El a precizat că în calcul vor fi luate un nivel al TVA de 5% la care se vor adăuga acoperirea unor componente din preț, precum certificatul verde și taxa de cogenerare.

La acest moment, însă, foarte puțini consumatori beneficiază de compensarea costurilor.

FOTO Grupul american Philip Morris International pregătește investiții suplimentare de peste 100 milioane dolari în România și lansează și un nou produs CITEȘTE ȘI FOTO Grupul american Philip Morris International pregătește investiții suplimentare de peste 100 milioane dolari în România și lansează și un nou produs

Profit.ro a anunțat anterior că aplicarea legislației de compensare a facturilor și de plafonare a prețurilor la energie electrică și gaze naturale, preconizată inițial pentru perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022, ar putea fi prelungită până la finalul anului viitor, în condițiile în care prețurile de pe piețele angro de profil nu dau semne de temperare, ci dimpotrivă.

"Începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi și până la 31 decembrie 2022, prin derogare de la prevederile art. 30 alin. (2) din Legea nr. 500/2002, cu modificările și completările ulterioare, se pot aloca Ministerului Energiei, prin hotărâre a Guvernului, sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2022, pentru finanțarea compensării consumului de energie electrică și gaze naturale, potrivit Legii nr.259 din 29 octombrie 2021 pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică și gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022 (…)", prevede un amendament admis la proiectul legii bugetului de stat pe 2022.

Deputatul liberal Cosmin Șandru, trimis în judecată CITEȘTE ȘI Deputatul liberal Cosmin Șandru, trimis în judecată

Amendamentul îi are drept autori pe ministrul Energiei, Virgil Popescu, și Comisiile de Buget din cele două camere ale Parlamentului.

"Se propune aprobarea prezentului amendament, ca formă de precauție bugetară, în condițiile incertitudinilor legate de evoluția prețurilor pentru energia electrică și gazele naturale în anul 2022", este justificarea autorilor.

"Am convocat astăzi o ședință cu miniștrii Finanțelor, Energiei, Agriculturii, Antreprenoriatului și Turismului, Mediului și președintele ANRE pentru a stabili noi măsuri de protejare a populației și a întreprinderilor de efectele creșterii prețurilor la energie. Românii au nevoie de garanții privind corectitudinea facturării consumului de energie electrică și gaze naturale. În același timp sunt necesare și măsuri de sprijin pentru companii în această perioadă dificilă generată de creșterea prețurilor la energie. Aceste măsuri vor contribui la creșterea rezilienției economice și la menținerea locurilor de muncă pentru români.

Pentru garantarea eficienței măsurilor de protecție a cetățenilor consumatori casnici urmează a fi refăcute facturile care nu au respectat plafoanele reglementate. Până la refacerea calculelor de către furnizori, aceste categorii de facturi nu vor fi purtătoare de penalități.

De la 1 aprilie, consumatorii casnici cu un consum lunar de până la 300 kilowați oră vor beneficia de o nouă schemă de protecție care va include TVA redusă la 5% precum și compensarea certificatului verde și a bonusului de cogenerare pentru consum. Vom reduce costul energiei electrice la consumator prin compensarea bonusului de cogenerare și contravaloarea certificatelor verzi.

Vom elabora o schemă de sprijin și pentru gaze naturale. În domeniul sectorului agricol și al industriei alimentare vom lansa măsurile de sprijin la 1 februarie și le vom menține active până la data de 1 iulie.

Analizăm totodată la nivelul Guvernului introducerea unei noi scheme de sprijin pentru IMM începând cu 1 aprilie", a anunțat premierul.

viewscnt
Afla mai multe despre
plafonare preturi energie gaze
compensare facturi energie gaze
decontare plafonare compensare furnizori energie gaze