CONFIRMARE Transgaz a reluat licitația de achiziție de gaze din import pentru echilibrarea SNT

CONFIRMARE Transgaz a reluat licitația de achiziție de gaze din import pentru echilibrarea SNT
scris 21 dec 2021

Transgaz, operatorul sistemului național de transport al gazelor naturale (SNT), a reluat licitația prin care vrea să cumpere gaze spot din import pentru echilibrarea sistemului în caz de penurie pe piața internă, confirmând informația transmisă anterior de Profit.ro.

Asta după ce, la prima rundă de licitație, nu s-a prezentat niciun ofertant.

VIDEO&FOTO Conflicte în fața Parlamentului - Protestatari AUR forțează intrarea în clădire. SPP a blocat intrările CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Conflicte în fața Parlamentului - Protestatari AUR forțează intrarea în clădire. SPP a blocat intrările

Acum, Transgaz vrea să cumpere până la 343,3 GWh (32 milioane metri cubi) de gaze pentru echilibrarea SNT în perioada ianuarie-martie 2022. Livrările efective ar urma să se facă în caz de nevoie, fie în aceeași zi, fie în ziua următoare celei în care se face comanda.

Valoarea totală a achiziției este estimată între un minimum de 177,7 și un maximum de 222,13 milioane lei.

DOCUMENT Modificări importante la sponsorizările efectuate de microîntreprinderi și firme plătitoare de impozit pe profit. Nou formular fiscal CITEȘTE ȘI DOCUMENT Modificări importante la sponsorizările efectuate de microîntreprinderi și firme plătitoare de impozit pe profit. Nou formular fiscal

Potrivit documentației de atribuire, prețul gazelor va fi prețul mediu ponderat al ultimelor 3 zile de tranzacționare de pe piața intrazilnică, respectiv de pe piața pentru ziua următoare de la Bursa Română de Mărfuri (BRM), plus "un procent de până la 30%, care să remunereze disponibilitatea prestatorului de a livra cantitățile de gaze naturale solicitate". Prima de 30% fusese oferită și la precedenta licitație, eșuată.

"Achiziționarea serviciilor de echilibrare se realizează pentru acțiunile de echilibrare fizică întreprinse de operatorul de transport și sistem în operarea SNT, în situația în care produsele standardizate pe termen scurt nu oferă sau este posibil să nu ofere răspunsul necesar pentru a menține rețeaua de transport în limitele sale operaționale sau în absența unei lichidități în ceea ce privește produsele standardizate pe termen scurt", scrie în documentul citat.

Lira turcească și-a revenit puternic luni, de la un minim al ședinței, după măsuri de susținere a populației anunțate de Erdogan CITEȘTE ȘI Lira turcească și-a revenit puternic luni, de la un minim al ședinței, după măsuri de susținere a populației anunțate de Erdogan

În scop estimativ, Transgaz menționează în caietul de sarcini un preț de 398,20 lei/MWh, reprezentând cotația medie ponderată a tranzacțiilor intrazilnice din perioada 12-21 noiembrie 2021. Estimarea a devenit însă cu totul inactuală, în condițiile în care prețul gazelor cu livrare în primul trimestru al anului viitor a ajuns între timp la 650 lei/MWh.

În octombrie, Transgaz a vrut să cumpere 860 GWh pentru echilibrarea SNT în această iarnă, estimând valoarea totală a achiziției între 477 și 596,5 milioane lei, însă licitația a fost anulată după ce compania nu a primit nici o ofertă.

viewscnt
Afla mai multe despre
scumpire gaze
penurie gaze
probleme aprovizionare gaze
gaze import rusia gazprom
transgaz echilibrare sistem transport gaze