Hidroelectrica semnează pentru preluarea parcului eolian dobrogean deținut de 6 municipalități germane. ”Prima companie de stat care marchează un M&A reușit.”

Hidroelectrica semnează pentru preluarea parcului eolian dobrogean deținut de 6 municipalități germane. ”Prima companie de stat care marchează un M&A reușit.”
scris 1 feb 2021

Adunarea Generală a Acționarilor Hidroelectrica a aprobat tranzacția prin compania de stat, cel mai mare producător de energie electrică din România, preia Crucea Wind Farm SA și Steag Energie România SRL, care dețin și operează parcul eolian Crucea Nord din Dobrogea.

Dezvoltat de Steag și comandat în 2014, parcul eolian Crucea este unul dintre cele mai moderne și mai bine întreținute parcuri eoliene terestre din România, având o capacitate instalată de 108 MW, mai afirmă sursa citată.

Situația dosarelor de daună RCA deschise și avizate de societățile de asigurare în T3. City Insurance și Euroins România au cumulat peste 75% din dosarele de daună RCA avizate CITEȘTE ȘI Situația dosarelor de daună RCA deschise și avizate de societățile de asigurare în T3. City Insurance și Euroins România au cumulat peste 75% din dosarele de daună RCA avizate

”Decizia luată astăzi de acționariat face ca Hidroelectrica să devină prima companie de stat care marchează un M&A reușit. Este un succes atât pentru statul român, cât și pentru societate, un moment care schimbă perspectivele și care demonstrează că atunci când există interes și implicare companiile românești din energie pot fi cel puțin la fel de competitive pe zona de dezvoltare ca și cele private. Achiziția Parcului Eolian Crucea confirmă obiectivul pe care ni l-am asumat atunci când am pus pe masă strategia Hidroelectrica - acela de a diversifica portofoliul de producție al companiei și de a face energia verde o prioritate unică de dezvoltare”, spune Bogdan Badea, Președintele Directoratului societății. 

Profit.ro a anunțat anterior că producătorul german de energie Steag GmbH, controlat de un consorțiu format din 6 companii de utilități ale tot atâtor municipalități din regiunea Rin-Ruhr, a decis să "ierte" firma românească prin care operează parcul eolian Crucea Nord din Dobrogea de o datorie în valoare de 75 milioane euro, rezultată dintr-un credit pe care i l-a acordat în calitate de acționar în urmă cu 4 ani.

Decizia a fost luată de germani la puțin timp după ce Hidroelectrica a făcut publică informația că este interesată de preluarea parcului Crucea Nord, în condițiile eșecului demersului său anterior de a cumpăra activele din România ale grupului ceh CEZ.

Brand Finance Banking 500 - Banca Transilvania urcă, BRD coboară CITEȘTE ȘI Brand Finance Banking 500 - Banca Transilvania urcă, BRD coboară

La finalul anului trecut, Crucea Wind Farm SA avea capitaluri totale negative, de circa 334,9 milioane lei, datorii de 854,7 milioane lei, capital social subscris de 119,23 milioane lei și active totale de 534,7 milioane lei. Pe 2019, firma a raportat un profit net de 138,52 milioane lei, la venituri totale de numai 108,5 milioane lei, după pierderi cumulate de peste 591 milioane lei în perioada 2009-2018. Steag Energie România SRL, a doua filială vizată pentru achiziție de Hidroelectrica, prestează servicii de operare tehnică și comercială pentru parcul eolian, terminând anul 2019 cu profit net de 1,72 milioane lei, la o cifră de afaceri de peste 6 milioane lei.

Parcul eolian Crucea Nord, cu putere instalată de 108 MW, este situat în apropierea comunelor Crucea, Vulturu și Pantelimon din județul Constanța, fiind pus în funcțiune la finalul lui 2014. El a fost inițiat de către Monsson Group și vândut în stare de proiect germanilor de la Steag GmbH, în 2012. Investiția, de circa 200 milioane euro, a fost finanțată și printr-un credit sindicalizat de 76 milioane euro contractat de la BERD și Erste Bank.

Steag GmbH deține capacități de producție de energie de circa 7.200 MW, preponderent în Germania, și are peste 6.000 de salariați. Compania este controlată de un consorțiu format din 6 companii de utilități deținute de municipalități din regiunea Rin-Ruhr a Germaniei, respectiv Dortmund, Duisburg, Bochum, Essen, Oberhausen și Dinslaken, și a avut încasări de peste 2 miliarde euro anul trecut.

viewscnt
Afla mai multe despre
hidroelectrica parcul eolian crucea nord
hidroelectrica steag gmbh
hidroelectrica achizitie parc eolian
hidroelectrica activele cez
hidroelectrica investitii