Tranzacție: Hidroelectrica a semnat acordul de achiziție a unui parc eolian dobrogean deținut de 6 municipalități germane

Tranzacție: Hidroelectrica a semnat acordul de achiziție a unui parc eolian dobrogean deținut de 6 municipalități germane
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 23 dec 2020

Compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a semnat un acord cu firma germană Steag GmbH privind vânzarea de către germani a filialelor lor românești Crucea Wind Farm SA și Steag Energie România SRL, care dețin și operează parcul eolian Crucea Nord din Dobrogea, la un preț neprecizat.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Acordul a fost semnat în urma unui proces extrem de competitiv, care a implicat atât ofertanți locali, cât și internaționali, iar tranzacția se va finaliza în conformitate cu condițiile stipulate în acord, a transmis Hidroelectrica.

"Hidroelectrica se concentrează pe diversificarea producției prin adăugarea de capacități regenerabile de înaltă calitate în portofoliul său, ca parte a strategiei de dezvoltare recent aprobată a companiei. Compania își reafirmă obiectivul de a rămâne 100% verde pe tot parcursul procesului de diversificare a portofoliului", se menționează într-un comunicat al companiei românești.

Digi anunță reducerea tarifelor la apelurile recepționate în UE și la datele mobile în roaming, de la 1 ianuarie 2021. Detalii pentru Marea Britanie în contextul Brexit CITEȘTE ȘI Digi anunță reducerea tarifelor la apelurile recepționate în UE și la datele mobile în roaming, de la 1 ianuarie 2021. Detalii pentru Marea Britanie în contextul Brexit

Dezvoltat de Steag și comandat în 2014, parcul eolian Crucea este unul dintre cele mai moderne și mai bine întreținute parcuri eoliene terestre din România, având o capacitate instalată de 108 MW, mai afirmă sursa citată.

Profit.ro a anunțat anterior că producătorul german de energie Steag GmbH, controlat de un consorțiu format din 6 companii de utilități ale tot atâtor municipalități din regiunea Rin-Ruhr, a decis să "ierte" firma românească prin care operează parcul eolian Crucea Nord din Dobrogea de o datorie în valoare de 75 milioane euro, rezultată dintr-un credit pe care i l-a acordat în calitate de acționar în urmă cu 4 ani.

Decizia a fost luată de germani la puțin timp după ce Hidroelectrica a făcut publică informația că este interesată de preluarea parcului Crucea Nord, în condițiile eșecului demersului său anterior de a cumpăra activele din România ale grupului ceh CEZ.

PROGRAM DE GUVERNARE: Guvernul Cîțu vrea să facă o bancă de dezvoltare CITEȘTE ȘI PROGRAM DE GUVERNARE: Guvernul Cîțu vrea să facă o bancă de dezvoltare

Astfel, Steag Gmbh intenționează să renunțe la o creanță asupra Crucea Wind Farm SA, pe care o controlează aproape integral, în sumă 75 milioane euro (circa 363,7 milioane lei) și datând din 2016.

În contul creanței respective, Steag GmbH va dobândi o singură acțiune în plus la Crucea Wind Farm SA, emisă însă cu primă de emisiune. Prin această operațiune, capitalul social al firmei românești va fi majorat cu numai 10 lei. Restul de creanță la care se renunță, de 363,689 milioane lei, va reprezenta primă de emisiune aferentă majorării de capital.

Potrivit legislației în vigoare, primele de emisiune reprezintă pentru firme un element de capital propriu, similar rezervelor, contribuind la majorarea activului propriu al unei societăți. Ele pot fi utilizate pentru acoperirea pierderilor contabile înregistrate în anii anteriori. Distribuirea lor către acționari, care poate fi făcută oricând pe parcursul unui an (spre deosebire de dividende), nu generează venituri impozabile.

PROGRAM DE GUVERNARE: Salvarea CFR Marfă, achiziționarea de trenuri noi, conexiuni la aeroporturi CITEȘTE ȘI PROGRAM DE GUVERNARE: Salvarea CFR Marfă, achiziționarea de trenuri noi, conexiuni la aeroporturi

"Este în interesul societății (Crucea Wind Farm SA – n.r.) să se aprobe majorarea de capital social avută în vedere ca o etapă preliminară în remedierea poziției activului net și pentru a asigura respectarea articolului 153-24 din Legea societăților", se arată într-un document al companiei. Potrivit prevederii legale citate, nu este permis ca activul net al unei societăți, determinat ca diferență între totalul activelor și totalul datoriilor acesteia, să reprezinte mai puțin de jumătate din valoarea capitalului social subscris, în caz contrar fiind obligatorie fie reducerea capitalului social, fie dizolvarea firmei.

La finalul anului trecut, Crucea Wind Farm SA avea capitaluri totale negative, de circa 334,9 milioane lei, datorii de 854,7 milioane lei, capital social subscris de 119,23 milioane lei și active totale de 534,7 milioane lei. Pe 2019, firma a raportat un profit net de 138,52 milioane lei, la venituri totale de numai 108,5 milioane lei, după pierderi cumulate de peste 591 milioane lei în perioada 2009-2018. Steag Energie România SRL, a doua filială vizată pentru achiziție de Hidroelectrica, prestează servicii de operare tehnică și comercială pentru parcul eolian, terminând anul 2019 cu profit net de 1,72 milioane lei, la o cifră de afaceri de peste 6 milioane lei.

Parcul eolian Crucea Nord, cu putere instalată de 108 MW, este situat în apropierea comunelor Crucea, Vulturu și Pantelimon din județul Constanța, fiind pus în funcțiune la finalul lui 2014. El a fost inițiat de către Monsson Group și vândut în stare de proiect germanilor de la Steag GmbH, în 2012. Investiția, de circa 200 milioane euro, a fost finanțată și printr-un credit sindicalizat de 76 milioane euro contractat de la BERD și Erste Bank.

Steag GmbH deține capacități de producție de energie de circa 7.200 MW, preponderent în Germania, și are peste 6.000 de salariați. Compania este controlată de un consorțiu format din 6 companii de utilități deținute de municipalități din regiunea Rin-Ruhr a Germaniei, respectiv Dortmund, Duisburg, Bochum, Essen, Oberhausen și Dinslaken, și a avut încasări de peste 2 miliarde euro anul trecut.

viewscnt
Afla mai multe despre
hidroelectrica parcul eolian crucea nord
hidroelectrica steag gmbh
hidroelectrica achizitie parc eolian
hidroelectrica activele cez
hidroelectrica investitii