Industria energiei eoliene se află la ”momentul judecății”, pe măsură ce acțiunile scad și profiturile se prăbușesc

Industria energiei eoliene se află la ”momentul judecății”, pe măsură ce acțiunile scad și profiturile se prăbușesc
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 nov 2023

Majoritatea companiilor din sectorul energiei regenerabile au în mare parte un sezon al raportărilor financiare îngrozitor, deoarece lanțurile de aprovizionare în dificultate, defecțiunile de producție și costurile de producție în creștere le afectează profiturile și acțiunile, transmite CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
20 mai - Eveniment News.ro: Energy Road - Energie la tine acasă. Parteneri: FPPG
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

În timp ce lumea încearcă să treacă în ritm rapid către o energie mai curată, producătorii de echipamente se luptă să țină pasul cu cererea globală în creștere, ceea ce duce la creșterea costurilor de producție și la întrebări cu privire la sustenabilitatea economică a proiectelor la scară largă din partea actorilor principali ai industriei, scrie News.ro

Ministrul Energiei din Ucraina: Vom avea suficiente resurse energetice pentru a trece peste iarnă CITEȘTE ȘI Ministrul Energiei din Ucraina: Vom avea suficiente resurse energetice pentru a trece peste iarnă

Defectele de fabricație, în special la filiala de turbine eoliene a Siemens Energy, Siemens Gamesa, au apărut pe măsură ce companiile se întrec pentru a construi turbine la un ritm și o scară mai mari.

Problemele de la Gamesa au determinat Siemens Energy să renunțe la prognoza de profit la începutul acestui an, iar luna trecută compania a solicitat garanții de până la 15 miliarde de euro (16 miliarde de dolari) de la guvernul german.

De asemenea, firmele specializate în energie eoliană se trezesc adesea depășite pentru licențele de pe fundul mării de către jucătorii tradiționali de petrol și gaze.

În cazul în care câștigă un contract, prețurile energiei electrice sunt adesea prea mici pentru a justifica costurile de producție, lăsând companiile să se îndrepte către guvernele lor din Europa și SUA pentru a le cere subvenții mai mari și a restabili echilibrul pieței.

Ca urmare, majoritatea acțiunilor companiiilor din sectorul energiei eoliane au scăzut puternic de la începutul anului.

Într-un raport publicat săptămâna trecută, Allianz Research a remarcat că cele mai mari opt firme de energie regenerabilă din lume au raportat o scădere totală combinată de 3 miliarde de dolari a activelor în prima jumătate a anului, proiectele eoliene în special confruntându-se cu condiții turbulente.

Economiștii Allianz Research au spus că ultimul sezon de câștiguri a fost un ”moment al judecății” pentru industrie.

”Întregul sector se confruntă cu creșterea costurilor de construcție și finanțare, probleme de control al calității și probleme legate de lanțul de aprovizionare.

PROFIT NEWS TV Educație cu Profit – Răzvan Topa, Senior Strategist & Partnership Manager XTB România: Românul are în general apetit pentru investițiile pe termen lung CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Educație cu Profit – Răzvan Topa, Senior Strategist & Partnership Manager XTB România: Românul are în general apetit pentru investițiile pe termen lung

Inflația și fluctuațiile globale ale prețului energiei au dus, de asemenea, la creșterea costurilor pentru proiectele de energie eoliană, punând la îndoială fezabilitatea multor întreprinderi”, au spus economiștii Allianz Research.

”Unele proiecte din SUA, dar și din Marea Britanie riscă să fie abandonate dacă guvernele nu oferă sprijin. Întrucât aceste proiecte au fost inițiate înainte de criza energetică, cu tarife de alimentare garantate, care erau scăzute, acum devin din ce în ce mai neprofitabile.”

Deși bilanțurile rămân solide, companiile din sectorul surselor regenerabile au redus activele și și-au revizuit în declin perspectivele de câștig.

Compania daneză Ørsted a anunțat săptămâna trecută că renunță la dezvoltarea a două proiecte offshore în SUA, cu deprecieri aferente totalizând 5,6 miliarde de dolari.

Cu toate acestea, compania daneză Vestas a oferit o rază de speranță. Compania a înregistrat un EBIT al treilea trimestru (câștig înainte de dobânzi și impozite), înainte de elemente speciale, de 70 de milioane de euro (74,73 milioane de dolari), cu mult peste cele 31 de milioane de euro proiectate într-un consens compilat de companie.

Cu toate acestea, Vestas a avertizat, de asemenea, că factorii externi i-au întunecat perspectivele pe termen scurt, retrăgându-și estimarea pentru  investițiile pe întregul an și cea pentru marje.

CEO-ul său, Henrik Andersen, a declarat miercuri, pentru CNBC, că sectorul se află într-un punct de inflexiune și că piața își va identifica în cele din urmă ”câștigătorii și învinșii”.

Siemens Energy și-a asigurat un acord cu guvernul pentru garanții de ordinul miliardelor de euro CITEȘTE ȘI Siemens Energy și-a asigurat un acord cu guvernul pentru garanții de ordinul miliardelor de euro

”Suntem foarte disciplinați, lucrăm cu clienții noștri și partenerii se pot baza pe noi, iar guvernele se pot baza pe noi. Acest lucru, sper, creează o bază solidă pentru a fi unul dintre câștigătorii din industrie”, a spus Andersen.

Recalibrare politică

Jacob Pedersen, analist senior la Sydbank, a fost de acord că Vestas, în special, este bine poziționată pentru a merge mai departe, dar că atât companiile, cât și factorii de decizie politică trebuie să-și regândească strategiile pentru caă tranziția la zero net să fie realistă.

”Știm că o mare parte a problemei este legată de proiectele care au fost câștigate în 2019/20 și la prețuri mici. De atunci, inflația și dobânzile au crescut, a devenit mult mai costisitor să realizezi aceste proiecte și asta a lăsat un deficit de comenzi, iar acel portofoliu de comenzi este acum din ce în ce mai mic pe măsură ce trece timpul”, a declarat Pedersen pentru CNBC.

Pedersen a adăugat că există ”o nevoie uriașă de recalibrare a concurenței politice” cu privire la costul tranziției energetice planificate, având în vedere că turbinele eoliene au crescut în medie cu 20-30% din 2020.

”Tranziția la turbine eoliene, la un portofoliu de energie mai ecologic în întreaga lume devine din ce în ce mai costisitoare și, ca atare, cred că am văzut, de asemenea, câteva indicii - știm că SUA reprezintă o problemă uriașă pentru industria offshore în acest moment, din cauza creșterii ratelor dobânzilor”, a explicat Pedersen. 

Familia Korponay preia Montero Vet și pregătește o achiziție în Ungaria CITEȘTE ȘI Familia Korponay preia Montero Vet și pregătește o achiziție în Ungaria

Comisia Europeană a anunțat luna trecută un nou plan de acțiune pentru energia eoliană, care vizează creșterea semnificativă a capacității instalate eoliene.

Pedersen a spus că aceasta este o dovadă că recalibrarea este în curs de desfășurare, dar că nu va fi realizată peste noapte.

”Acesta este un proces care necesită timp și pentru ca dezvoltatorii de proiecte să investească în noi proiecte, pentru ca producătorii de turbine eoliene să investească în capacitatea necesară pentru a ne duce acolo unde politicienii își au obiectivele, este nevoie de mult mai mult și companiile pur și simplu nu au banii necesari pentru a investi atât de mult cât este necesar în acest moment”, a spus el.

viewscnt
Afla mai multe despre
eoliene
energie