Mini-reactoare nucleare americane - România se grăbește după eșecul din SUA

Mini-reactoare nucleare americane - România se grăbește după eșecul din SUA
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 14 nov 2023

Ministerul Energiei a solicitat companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) să completeze ordinea de zi a adunării generale a acționarilor, convocată pe 4 decembrie, cu 3 puncte care privesc continuarea proiectului de construire a unei centrale nucleare de 462 MW, cu reactoare modulare mici (SMR) concepute și dezvoltate de americanii de la NuScale, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, județul Dâmbovița.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Solicitarea ministerului, care controlează SNN cu peste 82% din capital, a fost trimisă operatorului centralei nucleare de la Cernavodă pe 10 noiembrie, a doua zi după ce NuScale a anunțat oficial anularea proiectului său similar din Statele Unite, Carbon Free Power Project (CFPP) din statul Idaho, care ar fi urmat să fie primul de acest tip din lume al companiei americane.

ULTIMA ORĂ evoMAG nu mai cumpără elefant.ro CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ evoMAG nu mai cumpără elefant.ro

Proiectul din Idaho nu a reușit să acumuleze suficiente angajamente de achiziție de energie din producția viitoarei centrale din partea potențialilor cumpărători, după ce costurile investiționale estimate totale ale centralei americane, similară cu cea avută în vedere la Doicești, au fost majorate cu peste 75%, de la 5,3 la 9,3 miliarde dolari, din cauza scumpirii masive a materialelor și echipamentelor necesare, dar și a creșterii costurilor de finanțare pe fondul avansului dobânzilor, în condițiile celei mai mari inflații din Statele Unite din ultimii peste 40 de ani.

Acționarul majoritar al SNN a cerut includerea pe ordinea de zi a AGA a unei informări cu privire la încheierea primei faze a studiului FEED (Front-End Engineering and Design) pentru proiectul de la Doicești, precum și a aprobării tranziției către faza 2 a studiului. 

Grecia a declanșat vânzarea unei participații de 20% la National Bank, evaluare de aproape 1 miliard de euro CITEȘTE ȘI Grecia a declanșat vânzarea unei participații de 20% la National Bank, evaluare de aproape 1 miliard de euro

Faza 1 a studiului FEED a constat într-o serie de activități și studii de inginerie și proiectare, incluzând analiza tehnică a amplasamentului, precum și estimarea calendarului și a costurilor proiectului.

La finele etapei FEED 1 vom avea un calendar ferm și o estimată de costuri de tip Clasă 5, care va îngloba toate specificitățile proiectului românesc, respectiv costul cu forța de muncă locală, elementele de reglementare care sunt specifice cadrului european și românesc în domeniu și, bineînțeles, costurile lanțului de aprovizionare românesc care va participa la acest proiect″, declara, în primăvară, CEO-ul Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță. Estimarea de Clasă 5 este una strict preliminară și stabilește numai un ordin de mărime în privința necesarului investițional al unui proiect.

Volkswagen - mesaj intern dezvăluit: Tăieri de costuri, pensionare iminentă a generației baby boomers CITEȘTE ȘI Volkswagen - mesaj intern dezvăluit: Tăieri de costuri, pensionare iminentă a generației baby boomers

În faza 2 a studiului FEED se va realiza o caracterizare detaliată a amplasamentului, se vor iniția activitățile necesare pentru obținerea autorizațiilor, licențelor și reglementărilor, se va stabili exact calendarul proiectului, va fi planificat bugetul pentru execuția acestuia și va fi pregătită achiziția materialelor cu ciclu lung de fabricație necesare pentru construcția și montajul viitoarei centrale nucleare SMR.

După cum a fost anunțat în vară, faza 2 a studiului FEED ar urma să fie finanțată printr-o investiție de 75 milioane euro a companiei coreene DS Private Equity (DSPE). ″Suma face parte din angajamentul public-privat al partenerilor multinaționali din Statele Unite, Japonia, Republica Coreea și Emiratele Arabe Unite de a oferi până la 275 de milioane de dolari pentru proiectul Reactoarelor Modulare Mici (SMR) din România″, transmitea SNN pe 5 iulie 2023.

Un om de afaceri și-a cumpărat o insulă paradisiacă cu banii furați de la stat în timpul pandemiei CITEȘTE ȘI Un om de afaceri și-a cumpărat o insulă paradisiacă cu banii furați de la stat în timpul pandemiei

DSPE a semnat atunci, în acest scop, un acord de tip term sheet (neangajant) cu Nuclearelectrica și Nova Power&Gas, acționarii RoPower Nuclear SA, compania care implementează proiectul de la Doicești. Un astfel de acord prevede termenii și condițiile generale de bază pentru o investiție.

Astfel, tot la solicitarea Ministerului Energiei, pe ordinea de zi a AGA SNN din 4 decembrie a fost introdusă și o ″Informare cu privire la Procedura privind constituirea societăților cu capital mixt, prevăzută de Ordinul Ministerului Energiei (ME) nr. 1180/04.11.2021″. Ordinul menționat a abrogat atunci reguli anterioare mai stricte, permițând companiilor de stat din subordinea ministerului să își elaboreze propriile proceduri pentru constituirea de noi asocieri sau parteneriate în vederea dezvoltării și implementării de proiecte investiționale greenfield sau brownfield.

VIDEO Eșec colosal al ultimului film cu supereroi la box office CITEȘTE ȘI VIDEO Eșec colosal al ultimului film cu supereroi la box office

Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) din România a aprobat în august un prim document de autorizare în legătură cu proiectul centralei nucleare cu reactoare modulare mici (SMR) de 462 MW dezvoltat de către joint-venture-ul Nuclearelectrica-Nova Power&Gas (RoPower Nuclear SA) pe amplasamentul fostei termocentrale de la Doicești, cu tehnologie creată și deținută de americanii de la NuScale. Documentul permite tranziția către următoarele etape ale proiectului, deoarece stabilește bazele pentru inițierea celei de-a doua faze a studiului FEED de proiectare și inginerie.

Pentru prima fază a studiului, SNN a acordat un împrumut de aproape 9 milioane dolari (echivalent în euro) subsidiarei sale RoPower Nuclear SA, la care deține 50% din capital (restul fiind în posesia Nova Power&Gas), din care aceasta a tras suma de 4,55 milioane dolari până la 30 septembrie 2023. Studiul a fost efectuat de cei de la NuScale, în baza unui contract cu Nuclearelectrica.

viewscnt
Afla mai multe despre
mini-reactoare nucleare americane
reactoare modulare mici smr
nuscale nuclearelectrica
cncan reglementare smr