INEDIT În plină iarnă, România înmagazinează mai mult gaz decât extrage din depozite. Consumul - acoperit parțial din importuri

INEDIT În plină iarnă, România înmagazinează mai mult gaz decât extrage din depozite. Consumul - acoperit parțial din importuri
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 5 ian 2022

Vremea caldă de la începutul anului a făcut ca Depogaz Ploiești, operatorul principalelor depozite din România, deținut de Romgaz, să înmagazineze o cantitatea mai mare de gaz decât cea extrasă în primele două zile ale lunii ianuarie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Astfel, potrivit datelor analizate de Profit.ro, în prima zi a noului an, Depogaz a înmagazinat o cantitate de 36,8 GWh și a extras din depozitele pe care le operează 29 GWh.

A doua zi, pe 2 ianuarie, injectările s-au ridicat la 52,64 GWh, iar extragerile la 35,745 GWh.

FOTO Grupul american Philip Morris International pregătește investiții suplimentare de peste 100 milioane dolari în România și lansează și un nou produs CITEȘTE ȘI FOTO Grupul american Philip Morris International pregătește investiții suplimentare de peste 100 milioane dolari în România și lansează și un nou produs

Înmagazinările au fost făcute în principal într-unul din cele 6 depozite operate de Depogaz, cel de la Sărmășel, din care, începând cu ultima zi a anului trecut, nu a mai fost extras niciun metru cub de gaz.

În prezent, compania deținută de Romgaz are înmagazinați 16,29 TWh, reprezentând 54,5% din capacitatea totală de depozitare.

Cealaltă companie care se ocupă cu activitatea de depozitare, Depomureș (deținută de Engie), avea, pe 2 ianuarie, depozitați 1,15 TWh, reprezentând 36,44% din capacitatea totală.

În primele 2 zile ale anului, Depomureș a extras câte 8,5 GWh.

La aceeași dată a anului trecut, Depogaz avea înmagazinați 18,9 TWh, reprezentând 63,3% din capacitatea totală de depozitare, iar Depomureș 1,5 TWh (47,8% din capacitatea totală).

Susținuți de Orange Fab, românii de la uRADMonitor au construit o rețea de monitorizare a calității aerului ce se bucură de succes în țară și peste hotare CITEȘTE ȘI Susținuți de Orange Fab, românii de la uRADMonitor au construit o rețea de monitorizare a calității aerului ce se bucură de succes în țară și peste hotare

Consumul de aproximativ 375 GWh/zi din primele zile ale anului a fost acoperit din producția internă curentă, de circa 236 GWh/zi, și din importuri.

În primele zile ale anului, România a importat gaze din toate statele vecine cu care este interconectată: Ungaria, Bulgaria și Ucraina.

Pe data de 2 ianuarie, de exemplu, România a importat 76 GWh din Ungaria (aproape de capacitatea maximă, de 77 GWh/zi), 42,8 GWh din Ucraina și 30,8 GWh din Bulgaria.

România a importat în weekend gaze din Ucraina, după 9 luni de pauză, timp în care s-a optat pentru intrările din Bulgaria, confirmând informațiile publicate în urmă cu 2 săptămâni de Profit.ro. Duminică, România a importat o cantitate de 2,5 ori mai ridicată de la vecinii nordici decât de la cei sudici, însă cea mai mare parte a importurilor a fost realizată din Ungaria.

viewscnt
Afla mai multe despre
românia
depozite
gaze
înmagazinare
consum
producție