Intrată în faza de stand-by, CIECH Soda România susține că are o propunere pentru construirea unei noi centrale termice la Râmnicu Vâlcea alături de partenerii locali

Intrată în faza de stand-by, CIECH Soda România susține că are o propunere pentru construirea unei noi centrale termice la Râmnicu Vâlcea alături de partenerii locali
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 oct 2019

Intrată în faza de stand-by după ce alimentarea cu abur industrial a fabricii a fost suspendată în urma denunțării unilaterale a contractului de către unicul său furnizor, CET Govora, CIECH Soda România susține că a pregătit o ofertă pentru Consiliul Județean Vâlcea, CET Govora și alți parteneri locali, pentru a construi împreună o nouă centrală termică la Râmnicu Vâlcea.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Șefii celor mai mari bănci din România vor dezbate cu celebrul economist Nouriel Roubini starea reală a economiei și perspectivele izbucnirii unei noi crize. Te așteptăm la eveniment! Click pentru detalii și înregistrare

Totuși, în cazul eșecului negocierilor, CIECH analizează alte câteva opțiuni disponibile în circumstanțele actuale, cum ar fi construirea propriei surse de abur sau menținerea producției în standby pe termen lung.

Marile companii petroliere au cheltuit 250 milioane de euro pentru lobby la Bruxelles începând din 2010 CITEȘTE ȘI Marile companii petroliere au cheltuit 250 milioane de euro pentru lobby la Bruxelles începând din 2010

O nouă rundă de întâlniri va avea loc luni, 28 octombrie, între reprezentanți ai CIECH și ai Consiliului Județean pentru a discuta opțiunile unei centrale în cogenerare, care să fie sprijinită și de autorități. Compania consideră că o cooperare cu autoritățile publice și cu ceilalți agenți economici de pe platforma chimică va fi benefică pentru întreaga comunitate.

Fabrica de sodă este unul dintre cei mai mari consumatori de abur industrial din zonă, în condițiile în care, înainte de a intra în stand-by, achiziționa aproape 60% din energia termică (abur) produsă de CET Govora. Cum aburul reprezintă baza de funcționare într-o centrală în cogenerare, un astfel de proiect va trebui să întrunească toate condițiile tehnice pentru livrarea de abur cât mai eficient posibil.

Compania are o experiență îndelungată în managementul centralelor termice, având unități proprii sau în colaborare cu parteneri locali în alte țări ale grupului, precum Polonia sau Germania.

Alertă: Fan Courier avertizează asupra unui atac de tip phishing CITEȘTE ȘI Alertă: Fan Courier avertizează asupra unui atac de tip phishing

Unul dintre cei mai mari investitori polonezi din România, CIECH a înregistrat deja pierderi totale de peste 500 milioane lei în România, de când a preluat Uzinele Sodice Govora în 2006.

Singurul producător de sodă calcinată din țară, CIECH Soda România este a doua cea mai mare companie privată în ceea ce privește veniturile și al 5-lea cel mai mare angajator privat din Vâlcea. Potrivit unui raport EY lansat în 16 septembrie, operațiunile companiei susțineau, în total, la nivelul anului 2018, peste 4.400 de locuri de muncă. De asemenea, contribuia cu 445 milioane lei valoare adăugată la PIB-ul României.

Fabrica a fost preluată în 2006.

În martie, Profit.ro a prezentat un document care avertiza că scumpirea cu 166% a certificatelor CO2 aruncă în aer CET Govora, cu riscuri și pentru Oltchim, Ciech Soda și încălzirea centralizată a vâlcenilor, și în care erau avansate măsuri excepționale.

Actualul blocaj a apărut după ce CET Govora a denunțat în mod unilateral contractul pentru aburul furnizat către CIECH Soda România, deși abia fusese semnat în aprilie 2019. Conform termenilor contractuali inițiali, CET a cerut, pentru aburul furnizat, un preț în creștere cu 135% comparativ cu 2018 (incluzând prețurile certificatelor CO2) și a anunțat noi reduceri ale volumului de abur.

CIECH a apelat la toți jucătorii de pe plan local și național, dar și la autoritățile care ar fi putut ajuta, trimițând peste zeci de memorandum-uri, cărți albe, notificări și cereri care au atras atenția asupra gravității situației. Compania a dezvolat chiar și propriile planuri de soluționare a acestor probleme.

CONFIRMARE: Rețeaua Clinicile Dentare Dr.Leahu a lansat obligațiuni și vine la bursă CITEȘTE ȘI CONFIRMARE: Rețeaua Clinicile Dentare Dr.Leahu a lansat obligațiuni și vine la bursă

În luna martie, compania a anunțat că va disponibiliza până la 95 de angajați, echivalentul a 16% din personalul existent, începând din luna mai, după ce CET Govora a majorat prețul aburului industrial furnizat companiei și a anunțat restricționarea livrărilor.

Grupul polonez, care produce, în România, sodă calcinată și alte derivate din sodă, a decis să lanseze procedurile de disponibilizare colectivă la subsidiara locală pentru a-și reduce costurile fixe, urmare a creșterii prețului aburului industrial de la 1 ianuarie 2019 și a riscurilor asupra producției generate de scăderea livrărilor de abur cu circa 20% între 15 mai 2019 și începutul următorului sezon de încălzire, măsură anunțată anterior de CET Govora.

CET Govora, furnizor de energie, căldură și abur industrial deținut integral de Consiliul Județean Vâlcea, aflat în insolvență, este unic furnizor de abur industrial pentru Ciech Soda România.

La finele anului 2016, CET Govora și Ciech au semnat un contract pe zece ani pentru furnizarea aburului industrial, în valoare de 360 milioane euro, după ce contractul încheiat anterior fusese denunțat de administratorul judiciar al CET Govora, cu argumentul că producătorul de energie livra abur industrial la un preț cu mult sub costul de producție.

"Euro Insol a obținut pentru CET Govora o creștere de preț de peste 35% pentru aburul industrial, de la prețul de 79 lei/Gcal din contractul denuntat în august 2016, la o medie de 108 lei/Gcal – 106 lei/Gcal pentru aburul de 6 și 13 bari și 110 lei/Gcal pentru aburul de 35 bari”, a transmis atunci Euro Insol, administratorul CET Govora.

Prețurile stabilite la semnarea contractului au fost valabile până la finele anului 2018, cele două părți angajându-se să negocieze o nouă formulă de preț începând cu 2019, care să includă costurile de producție înregistrate de CET Govora, potrivit Euro Insol.

Ciech Group, fondat în 1945 la Lodz, este unul dintre cei mai mari jucători din industria chimică la nivel european. Grupul deține 8 uzine, în Polonia, România și Germania, având aproximativ 3.700 de angajați.

Guvernul PNL va păstra majorarea pensiilor cu 40% în anul electoral 2020, criticată anterior pentru efectul bugetar devastator. Nu va semna nici OUG pentru eliminarea taxei pe active și a cerințelor noi de capital la Pilonul 2 CITEȘTE ȘI Guvernul PNL va păstra majorarea pensiilor cu 40% în anul electoral 2020, criticată anterior pentru efectul bugetar devastator. Nu va semna nici OUG pentru eliminarea taxei pe active și a cerințelor noi de capital la Pilonul 2

Din 2014, acționarul majoritar al grupului este Kulczyk Investments, fond de investiții înființat de fostul miliardarul polonez Jan Kulczyk, care a decedat în 2015. Kulczyk Investments este condus în prezent de fiul lui Jan Kulczyk, Sebastian, creditat cu o avere de peste 3 miliarde de euro.

Subsidiara din România, achiziționată în 2006, a încheiat anul 2017 cu afaceri de aproape 390 de milioane lei și un profit de 15,6 milioane lei, în scădere de la circa 35,9 milioane lei în anul precedent.

Anul trecut, afacerile au urcat la 420,1 milioane lei, cu un profit de 24,5 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
ciech soda romania
uzinele sodice govora
concedieri
disponibilizari
cet govora
abur industrial
majorare pret
angajati
kulczyk investments