Irak are în vedere majorarea capacității de producție a petrolului la 6 milioane de barili pe zi, până în 2027

Irak are în vedere majorarea capacității de producție a petrolului la 6 milioane de barili pe zi, până în 2027
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 mai 2022

Ministrul irakian al petrolului, Ihsan Abdul Yabbar, a anunțat că țara sa accelerează investițiile în sectorul energetic cu scopul de a majora capacitatea de producție la șase milioane de barili pe zi până în 2027, relatează agenția EFE.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

"În sectorul petrolului și gazelor, Irak accelerează programele pentru a atinge șase milioane de barili pe zi până în 2027", a spus ministrul, într-o intervenție la Middle East Petroleum & Gas Conference (MPGC), de la Manama, scrie Agerpres.

FOTO Schimbarea Legii offshore, un singur amendament major. Petroliștii: Poate fi și mai mult îmbunătățită. La cât este aproximat costul producției de gaze din Marea Neagră. Dezbatere cu scandal și insulte CITEȘTE ȘI FOTO Schimbarea Legii offshore, un singur amendament major. Petroliștii: Poate fi și mai mult îmbunătățită. La cât este aproximat costul producției de gaze din Marea Neagră. Dezbatere cu scandal și insulte

El a reamintit că actuala capacitate de producție a Irakului, al doilea mare producător din OPEC, după Arabia Saudită, este de 4,8 milioane barili pe zi, dar în prezent "producem 4,5 milioane tone, conform cerințelor pieței".

După ce s-a referit la "mediul negativ" pentru investițiile în energie, ministrul a subliniat că Bagdadul "accelerează investițiile în sectorul petrolului și gazelor, precum și în cel al energiei solare", în cadrul Viziunii 2022-2030.

Pe 5 martie, Yabbar a anunțat că Irakul a încasat în februarie 8,5 miliarde de dolari din exporturile de petrol, cea mai mare cifră înregistrată în ultimii opt ani, în pofida turbulențelor prin care trec piețele internaționale.

Pe de altă parte, ministrul irakian a susținut, la fel ca omologul său saudit, Abdelaziz bin Salman, care a participat la rândul său la MPGC, că prețul actual al petrolului nu se ridică la nivelul majorării celui al altor resurse energetice, precum gazele și electricitatea.

De asemenea, a apărat, implicit, politica Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol, care opune rezistență la o creștere considerabilă a producției, menționând că "în OPEC nu încercăm să obținem un preț (al barilului) ci cum se poate menține un echilibru pe piața energiei".

OPEC, împreună cu cei zece parteneri din afara organizației, printre care și Rusia, consideră că piața este echilibrată și atribuie majorarea prețului unor factori fără legătură cu producția, precum situația geopolitică.

Irak, care se confruntă cu o criză economică și probleme cu electricitatea, are unele dintre cele mai mari rezerve de petrol din lume. Petrolul reprezintă circa 90% din veniturile din casieria țării.

"Irak se angajează să rămână unul dintre principalii actori de pe piața de energie și va acoperi lipsa de investiții" din sectorul petrolului", a concluzionat Yabbar.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
irak