Iranul anunță începerea construcției unui nou reactor nuclear

Iranul anunță începerea construcției unui nou reactor nuclear
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 feb 2024

Autoritățile iraniene au anunțat începutul lucrărilor de construcție la un nou reactor nuclear de cercetare la Ispahan, în centrul Iranului, la câteva zile după ce au prezentat proiectul unei centrale nucleare în sudul țării, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Corina Dent, Excedent, Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a). Parteneri: Auchan, Kaufland, Liberty Steel
25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar

„S-a început turnarea betonului pentru fundația reactorului la situl Ispahan”, a declarat Mohammad Eslami, șeful Organizației iraniene a energiei atomice (OIEA), citat luni de agenția de presă oficială Irna.

CONFIRMARE Grampet preia Electromontaj Carpați CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Grampet preia Electromontaj Carpați

Centrul de cercetare nucleară de la Ispahan are deja trei reactoare. Noul reactor de cercetare de 10 megawați va servi drept sursă puternică de neutroni destinată în special testelor cu combustibili și materiale nucleare, precum și producției de radioizotopi industriali și radiofarmaceutici, potrivit agenției Irna.

Iranul este vizat de sancțiuni economice severe impuse de SUA lui Donald Trump, care s-au retras unilateral în 2018 din acordul nuclear internațional încheiat cu trei ani în urmă și care prevedea limitări ale programului nuclear iranian, scrie Agerpres.

Drept ripostă, Teheranul a început să încalce angajamentele dictate de pactul așa-numit JCPOA, dar apoi a încetinit în cursul anului trecut ritmul de producție a uraniului îmbogățit la 60%, în contextul în care se reluaseră discuțiile informale cu SUA. Însă Iranul a accelerat din nou ritmul de producție la sfârșitul lui 2023.

Teheranul a afirmat tot timpul că activitățile sale nucleare sunt pașnice și a negat că vrea să fabrice o bombă atomică.

Iranul a restrâns „de o manieră fără precedent” cooperarea cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), care este ca „luată ostatică”, acuza în ianuarie directorul său general Rafael Grossi.

Joi, șeful OIEA a anunțat construcția unui complex de centrale nucleare la Sirik, în strâmtoarea Ormuz, format din patru centrale individuale de o capacitate de producție combinată de 5.000 de megawați.

Italia va investi într-o fabrică a Enel din Sicilia, pentru a crește producția de panouri fotovoltaice CITEȘTE ȘI Italia va investi într-o fabrică a Enel din Sicilia, pentru a crește producția de panouri fotovoltaice

„Trebuie să atingem o capacitate de producție de 20.000 de megawați de energie nucleară în țară” până în 2041, a declarat Eslami cu prilejul unei vizite în regiune alături de președintele iranian Ebrahim Raisi.

Numai cinci țări din lume depășesc această capacitate, respectiv SUA, Franța, China, Rusia și Coreea de Sud.

Centralele de la Sirik ar trebui să fie deplin operaționale până în 2031, potrivit agenției Irna. Iranul dispune în prezent de o singură centrală nucleară operațională la Bushehr, cu o capacitate de producție de 3.000 de megawați.

viewscnt
Afla mai multe despre
iran
reactor nuclear