Prosumatorii: UE nu obligă România să impună ″taxă pe soare″

Prosumatorii: UE nu obligă România să impună ″taxă pe soare″
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 feb 2024

Asociația Prosumatorilor și a Comunităților de Energie din România (APCE) transmite, printr-un comunicat în care citează un răspuns al Comisiei Europene, că legislația UE nu obligă România să impună așa-numita ″taxă pe soare″, pe energia produsă de prosumatori și consumată de către aceștia, pentru nevoile lor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Potrivit sursei citate, OUG 163/2022 permite ANRE să introducă deja această taxă pentru mai multe categorii de prosumatori, cum ar fi beneficiarii programelor Casa Verde, Electric Up sau RepowerEU, iar din 2026 - pentru toate categoriile de prosumatori.

VIDEO „Cea mai mare tragedie” de după 2010 în Chile: Bilanțul morților în urma incendiilor violente a urcat la cel puțin 112 CITEȘTE ȘI VIDEO „Cea mai mare tragedie” de după 2010 în Chile: Bilanțul morților în urma incendiilor violente a urcat la cel puțin 112

″Introducerea acestei taxe a fost justificată de Guvernul României ca fiind o obligație de transpunere a legislației europene în legislația românească. Mai multe instituții din România s-au pronunțat oficial că introducerea unui cadru legal pentru această taxă este obligatorie. Printre aceste instituții menționăm: Ministerul Energiei, Consiliul Legislativ al României, Comisia de Politici Economice, Guvernul României″, se arată în comunicat.

Asociația adaugă însă că Directiva RED II precizează foarte clar că taxarea autoconsumului este opțională pentru fiecare stat membru. Conform organizației, Comisia Europeană menționează în aceeași directivă, că nu recomandă taxarea autoconsumului, dar lasă la latitudinea fiecărui stat membru să decidă.

SUA: Datoria publică este \ CITEȘTE ȘI SUA: Datoria publică este "nesustenabilă", spune președintele Fed

″Invocarea Directivei Europene pentru introducerea “taxei pe soare” a determinat Asociația Prosumatorilor și a Comunităților de Energie să adreseze o solicitare de clarificare către Comisia Europeană. Răspunsul Comisiei Europene este clar și fără echivoc: <Articolul 21(3) este o clauză de tip „poate”, ceea ce înseamnă că transpunerea de către statele membre este opțională. Prin urmare, Comisia nu consideră necompletarea transpunerii acestui tip de prevederi ca o încălcare a Directivei>″, spune APCE.

Asociația concluzionează că introducerea “taxei pe soare” nu este o măsură impusă de la nivelul Uniunii Europene, ci o decizie a politicienilor din România.

Marinarii băuți în timpul programului au adunat cele mai multe infracțiuni sancționate în campania de 10 zile a Poliției și ANR de verificare a 173 de nave acostate în porturi CITEȘTE ȘI Marinarii băuți în timpul programului au adunat cele mai multe infracțiuni sancționate în campania de 10 zile a Poliției și ANR de verificare a 173 de nave acostate în porturi

″Este grav că instituțiile responsabile cu elaborarea cadrului legal nu au înțeles sensul acestei directive europene. Toate instituțiile din România și partidele aflate la guvernare au afirmat că nu susțin această taxă dar că sunt obligați de Uniunea Europeană să o introducă in legislația românească. Aceste afirmații sunt false și ascund un interes contrar cetățenilor români sau denotă o lipsă de competențe.

Solicităm Ministerului Energiei și Guvernului României să elaboreze o OUG prin care să fie specificat foarte clar că România nu va taxa autoconsumul de energie electrică al prosumatorilor. Dacă actuala coaliție de guvernare dorește taxarea autoconsumului, în ciuda recomandărilor Uniunii Europene, dorim si vom cere asumarea publica a acestei decizii din partea fiecărui partid aflat la guvernare″, conchide comunicatul APCE.

viewscnt
Afla mai multe despre
prosumatori taxa pe soare
taxa pe soare
taxa autoconsum energie