Iranul reia un proiect de construcție a unui gazoduct subacvatic către Oman

Iranul reia un proiect de construcție a unui gazoduct subacvatic către Oman
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 mai 2022

Ministrul iranian al petrolului a fost de acord să reia un proiect vechi de instalare a unei conducte subacvatice pentru a transporta gaze către Oman, potrivit agenției iraniene de știri IRNA, citată de Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Iranul deține unele dintre cele mai mari rezerve de gaze din lume, urmărite de Oman, în speranța de a alimenta industriile consumatoare de energie și fabricile de export de gaze naturale lichefiate (GNL), scrie News.ro.

PROFIT NEWS TV Radu Puiu, analist XTB România: Prețul cerealelor este foarte aproape de maximele istorice. În Europa, situația este mai gravă decât în SUA CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Radu Puiu, analist XTB România: Prețul cerealelor este foarte aproape de maximele istorice. În Europa, situația este mai gravă decât în SUA

IRNA a scris că acordul de relansare a proiectului a fost convenit în timpul unei călătorii în Oman a ministrului iranian al petrolului, Javad Owji, înaintea vizitei oficiale în statul arab din Golf a președintelui iranian Ebrahim Raisi.

În 2013, cele două țări au semnat un acord, evaluat la 60 de miliarde de dolari, pe o perioadă de 25 de ani, pentru ca Iranul să furnizeze gaze către Oman printr-o conductă submarină.

În 2016, cele două țări și-au reînnoit eforturile pentru implementarea proiectului, iar Iranul a declarat în 2017 că a convenit cu Oman să schimbe traseul conductei planificate pentru a evita apele controlate de Emiratele Arabe Unite.

Proiectul a fost ulterior amânat din cauza neînțelegerilor referitoare la preț și de presiunea SUA asupra Omanului pentru a găsi alți furnizori, înainte ca Statele Unite să se retragă din acordul nuclear din 2015 între puterile mondiale și Iran și să reimpună sancțiuni în 2018.

Teheranul și Washingtonul au purtat în ultimul an discuții indirecte la Viena, pentru a relua acordul nuclear care a dus la ridicarea sancțiunilor, dar negocierile au stagnat.

viewscnt
Afla mai multe despre
iran
oman
gazoduct