Gazul rusesc pentru Finlanda a fost întrerupt

Gazul rusesc pentru Finlanda a fost întrerupt
scris 21 mai 2022

Compania publică finlandeză a declarat vineri că a fost informată de furnizorul său Gazprom despre întreruperea livrărilor, după refuzul său de a plăti în ruble, relatează lefigaro.fr.

"Livrările de gaze naturale către Finlanda în baza contractului de furnizare al lui Gasum au fost întrerupte”, a anunțat. sâmbătă, compania de energie de stat a Finlandei Gasum, după ce țara nordică a refuzat să plătească furnizorului Gazprom în ruble, scrie News.ro.

Gazul, a adăugat compania într-un comunicat, va fi acum furnizat din alte surse prin conducta de gaz Balticconnector, care leagă Finlanda de Estonia.

În aprilie, Gazprom a cerut ca toate plățile viitoare pentru livrările sale de gaz la export să fie făcute în ruble și nu în euro, dar Gasum a respins cererea. Grupul a anunțat marți că solicită un arbitraj în justiție. Vineri, acesta a fost informat de către Gazprom despre întreruperea livrărilor începând de sâmbătă.

Deși gazul reprezintă doar 8% din energia consumată în Finlanda, cel folosit de țara nordică provine în principal din Rusia. Gasum a asigurat însă că va putea obține gaz de la alți furnizori și că își va continua activitățile "în mod normal".

Finlanda a dezvăluit deja vineri planuri de a se lipsi de gazul rusesc iarna viitoare, anunțând în special închirierea pe zece ani, împreună cu vecina Estonia, a unui terminal plutitor de regazificare a gazelor naturale lichefiate (GNL).

viewscnt
Afla mai multe despre
finlanda
gaz
gazprom
nato
rusia