Italia: O rafinărie Lukoil a fost trecută în administrarea provizorie a statului

Italia: O rafinărie Lukoil a fost trecută în administrarea provizorie a statului
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 dec 2022

Guvernul italian condus de Giorgia Meloni a plasat în administrarea provizorie a statului o rafinărie a gigantului petrolier rus Lukoil, situată în Priolo, Sicilia, pentru a evita închiderea acesteia și pentru a garanta continuitatea aprovizionării naționale cu energie, a declarat pentru AFP o sursă guvernamentală de la Roma.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Rafinăria ISAB controlată de Lukoil, una din cele mai mari din Europa, riscă să fie nevoită să oprească producția din cauza intrării în vigoare, pe 5 decembrie, a embargoului Uniunii Europene privind importul de țiței rusesc pe mare, scrie Agerpres.

Cheltuielile de consum din SUA au crescut, iar inflația s-a moderat, dând economiei un impuls puternic CITEȘTE ȘI Cheltuielile de consum din SUA au crescut, iar inflația s-a moderat, dând economiei un impuls puternic

Administrarea provizorie este prevăzută pentru o perioadă de cel mult 12 luni, a spus sursa guvernamentală. Un decret în acest sens a fost adoptat de Consiliul de Miniștri.

"Intervenția de urgență urmărește să protejeze atât un pol energetic național strategic, cât și nivelurile de ocupare a forței de muncă atât de importante pentru Sicilia și întreaga țară", a comentat premierul Giorgia Meloni într-un scurt comunicat de presă, fără a preciza conținutul decretului.

Prin această măsură, Roma urmează exemplul Berlinului, care în septembrie a preluat controlul asupra activităților în Germania ale grupului petrolier rus Rosneft, care administrează numeroase rafinării.

În joc este supraviețuirea rafinăriei ISAB. De teama sancțiunilor, băncile europene au încetat să o mai finanțeze și să ofere garanțiile de care avea nevoie pentru a importa petrol din alte țări. Rafinăria ISAB are o capacitate anuală de rafinare de zece milioane de tone de țiței, care poate ajunge până la 14 milioane de tone și asigură aproximativ 20% din necesarul intern.

"Este o soluție temporară pentru evitarea blocării utilajelor și activității precum și a dezastrului pentru angajați care ar decurge", a comentat Renato Schifani, președintele regiunii Sicilia, înaintea ședinței Consiliului de Miniștri."Soluția tutelei va fi folosită pentru a căuta potențiali cumpărători, fără a exclude neapărat calea naționalizării", a menționat el.

În acest sens, fondul american de investiții Crossbridge Energy Partners negociază un acord cu Lukoil pentru achiziția rafinăriei, a cărei valoare este estimată la 1 - 1,5 miliarde de euro, a informat Financial Times.

viewscnt
Afla mai multe despre
italia
lukoil