Italia: O rafinărie Lukoil a fost trecută în administrarea provizorie a statului

Italia: O rafinărie Lukoil a fost trecută în administrarea provizorie a statului
scris 2 dec 2022

Guvernul italian condus de Giorgia Meloni a plasat în administrarea provizorie a statului o rafinărie a gigantului petrolier rus Lukoil, situată în Priolo, Sicilia, pentru a evita închiderea acesteia și pentru a garanta continuitatea aprovizionării naționale cu energie, a declarat pentru AFP o sursă guvernamentală de la Roma.

Rafinăria ISAB controlată de Lukoil, una din cele mai mari din Europa, riscă să fie nevoită să oprească producția din cauza intrării în vigoare, pe 5 decembrie, a embargoului Uniunii Europene privind importul de țiței rusesc pe mare, scrie Agerpres.

Cheltuielile de consum din SUA au crescut, iar inflația s-a moderat, dând economiei un impuls puternic CITEȘTE ȘI Cheltuielile de consum din SUA au crescut, iar inflația s-a moderat, dând economiei un impuls puternic

Administrarea provizorie este prevăzută pentru o perioadă de cel mult 12 luni, a spus sursa guvernamentală. Un decret în acest sens a fost adoptat de Consiliul de Miniștri.

"Intervenția de urgență urmărește să protejeze atât un pol energetic național strategic, cât și nivelurile de ocupare a forței de muncă atât de importante pentru Sicilia și întreaga țară", a comentat premierul Giorgia Meloni într-un scurt comunicat de presă, fără a preciza conținutul decretului.

Prin această măsură, Roma urmează exemplul Berlinului, care în septembrie a preluat controlul asupra activităților în Germania ale grupului petrolier rus Rosneft, care administrează numeroase rafinării.

În joc este supraviețuirea rafinăriei ISAB. De teama sancțiunilor, băncile europene au încetat să o mai finanțeze și să ofere garanțiile de care avea nevoie pentru a importa petrol din alte țări. Rafinăria ISAB are o capacitate anuală de rafinare de zece milioane de tone de țiței, care poate ajunge până la 14 milioane de tone și asigură aproximativ 20% din necesarul intern.

"Este o soluție temporară pentru evitarea blocării utilajelor și activității precum și a dezastrului pentru angajați care ar decurge", a comentat Renato Schifani, președintele regiunii Sicilia, înaintea ședinței Consiliului de Miniștri."Soluția tutelei va fi folosită pentru a căuta potențiali cumpărători, fără a exclude neapărat calea naționalizării", a menționat el.

În acest sens, fondul american de investiții Crossbridge Energy Partners negociază un acord cu Lukoil pentru achiziția rafinăriei, a cărei valoare este estimată la 1 - 1,5 miliarde de euro, a informat Financial Times.

viewscnt
Afla mai multe despre
italia
lukoil