Kazahii de la KazMunayGas fac schimbări la filiala din România: prim-vicepreședintele Zhangulov, schimbat cu un român

Kazahii de la KazMunayGas fac schimbări la filiala din România: prim-vicepreședintele Zhangulov, schimbat cu un român
scris 17 nov 2016

Grupul kazah KazMunayGas a făcut schimbări importante la nivelul conducerii KMG International, compania ce deține rafinăria Petromidia și gestionează afacerile grupului din România, rechemându-l în Kazahstan pe prim-vicepreședintele Azamat Zhangulov, care conducerea operațiunile de pe piața locală. În locul său a fost avansat singurul vicepreședinte român din cadrul grupului, Cătălin Dumitru, a anunțat, joi, grupul kazah.

Schimbările vin cu circa două luni înainte de expirarea termenului de șase luni pe care grupul kazah l-a fixat statului român pentru discuții cu reprezentanții săi, înainte de a acționa statul român în judecată la ICSID, scrie News.ro.

În 26 septembrie, Azamat Zhangulov declara că, până la acea dată, reprezentanții grupului kazah nu au avut nicio discuție cu reprezentanții guvernului de la București privind scrisoarea de notificare a disputei, trimisă Executivuluila finalul lunii iulie.

"KMG International își schimbă structura de conducere, numindu-l pe Cătălin Dumitru în funcția de prim vicepreședinte operațiuni și pe Alexey Golovin în funcția de vicepreședinte dezvoltare corporativă și strategie a Grupului", a precizat compania kazahă, într-un comunicat.

Azamat Zhangulov, actualul prim-vicepreședinte al KMG International, a fost numit prim-vicepreședinte pentru vânzări și marketing în cadrul KazMunayGas, acționarul unic al KMG International. 

FOTO Profit.ro a premiat antreprenori de succes și manageri de top români, la Gala Povești cu Profit Made în România CITEȘTE ȘI FOTO Profit.ro a premiat antreprenori de succes și manageri de top români, la Gala Povești cu Profit Made în România

Cătălin Dumitru a ocupat până acum funcția de vicepreședinte responsabil cu activitatea operațională în cadrul KMG International.

În 27 iulie, societatea KazMunayGas, controlată de guvernul kazah, a inițiat proceduri legale împotriva României, după ce procurorii DIICOT au pus sub sechestru rafinăria Petromidia, întrerupând în acest fel planul de vânzare a unei participații de control către o companie chineză.

Conform procedurilor, după ce a înștiințat Guvernul, compania kahază încearcă o rezolvare pe cale amiabilă, înainte de a ajunge la ICSID.

"Sperăm că această perioadă de trei-șase luni va fi suficientă pentru a găsi împreună o soluție. Ne exprimăm îngrijorarea față de tratamentul aplicat de autoritățile române investiților noastre, care sunt protejate de tratatele internaționale. Au existat consecințe negative, precum sechestrul, limitarea posibilității de a ne dezvolta, acțiuni care, de exemplu, nu ne permit anumite tranzacții”, a afirmat Zhangulov, în cadrul unei întâlniri cu jurnaliștii români de la finalul lunii iulie.

Toți acești factori îi aduc grupului pierderi și prejudicii, susține reprezentantul companiei kazahe.

În ultimă instanță, grupul kazah va cere statului român să plătească prejudiciile aduse grupului în urma acțiunilor sale, a precizat reprezentantul grupului, fără a spune despre ce sumă este vorba.

KazMunayGas și KMG International, filială înregistrată în Olanda care controleazîă afacerile din România, au transmis autorităților române pe 22 iulie o notificare formulată în baza tratatelor privind protejarea investițiilor (Notice of Investment Dispute), având ca temei prevederile Acordului între Guvernul României și Guvernul Republicii Kazahstan, ale Acordului între Guvernul Regatului Țărilor de Jos și Guvernul României și ale Tratatului Cartei Energiei.

Această notificare reprezintă primul pas procedural care ar putea conduce la o dispută de arbitraj între investitor și statul român. Disputa între grupul KazMunayGas și statul român în fața unui tribunal international de arbitraj ar putea face referire la investițiile KazMunayGas în trei companii care au aparțiut anterior statului: Rompetrol SA (în prezent Oilfield Exploration Business Solutions -OEBS), Vega SA și Rompetrol Rafinare SA (RRC).

Scrisoarea companiilor KazMunayGas către Guvernul României detaliază indisponibilizarea unor active în valoare totală de peste 2,1 miliarde de dolari și convingerea companiei că, aparent, autoritățile intenționează să pună sechestru și să naționalizeze active controlate de grupul kazah.

ICSID este cea mai importantă instituție în ceea ce privește arbitrajul în domeniul investițiilor.

După o perioadă, care este de trei luni - în cazul tratatului de investiții bilateral semnat cu Olanda și Tratatului privind Carta energiei - sau de șase luni - în cazul tratatului de investiții bilateral semnat cu Kazahstan -, în funcție de acordul de investiții pe care KazMunayGas decide să îl invoce, dacă nu se va ajunge la o soluție acceptabilă, investitorul poate începe procedura de arbitraj propriu-zisă, prin transmiterea unei solicitări de arbitraj către Secretariarul ICSID.

Grupul kazah care controlează Petromidia, preluată în 2007 de la omul de afaceri Dinu Patriciu, a încheiat în primăvară un acord cu o companie chineză pentru cedarea controlului afacerilor din România.

În 29 aprilie, KazMunayGas și firma chineză China Energy Company Limited (CEFC) au semnat un acord prin care chinezii preiau controlul, printr-o companie mixtă în care CEFC are o participație majoritară, asupra afacerii din România a kazahilor, care include în principal două rafinării, Petromidia și Vega, și o rețea de distribuție.

Până în prezent nu este clar dacă problemele cu justiția românească ale grupului kazah ar putea pune piedici tranzacției cu grupul chinez.

viewscnt
Afla mai multe despre
kazmunaygas
kmg international