Kazahstanul și-ar putea reduce producția de petrol în 2016 dacă prețurile continuă să scadă

Kazahstanul și-ar putea reduce producția de petrol în 2016 dacă prețurile continuă să scadă
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 sep 2015

Kazahstanul ar putea să-și reducă producția de petrol cu aproape 10% anul viitor, dacă prețul petrolului va scădea până la 30 de dolari per baril, a declarat miercuri un oficial din Ministerul kazah al Energiei, într-un moment în care o serie de mari producători mondiali precum Rusia nu sunt interesați să-și reducă producția pentru a susține prețurile.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Reducerea producției de petrol a Kazahstanului, care exportă o mare parte din producția sa în Europa și Asia, ar putea ajuta piețele globale să se echilibreze, după ce în cursul acestui an prețul țițeiului a atins cele mai scăzute valori din ultimii șapte ani.

Uzakbay Karabalin, adjunctul ministrului kazah al Energiei și fost președinte al companiei petroliere KazMunayGaz, a declarat miercuri jurnaliștilor că dacă anul viitor prețul petrolului va fi unul de 50 de dolari per baril, Kazahstanul va produce o cantitate cuprinsă între 79 și 80 de milioane de tone de țiței. Această cifră este aproape similară cu ținta prognozată pentru acest an, respectiv 80,5 milioane de tone sau 1,6 milioane barili pe zi. Însă dacă prețul petrolului va scădea la 40 de dolari per baril, producția Kazahstanului se va reduce la 77 milioane de tone iar în cazul unei reduceri a prețului până la 30 de dolari per baril producția va scădea la 73 milioane de tone.

Karabalin nu a oferit detalii cu privire la modul în care Kazahstanul ar putea să-și reducă producția de petrol. Însă două surse din industria petrolieră au apreciat că printre opțiuni se numără reducerea cheltuielilor pentru serviciile puțurilor și închiderea puțurilor vechi.

În schimb, Rusia a adoptat o poziție opusă la tendința de scădere a prețului petrolului. Ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, a declarat miercuri că țara ar putea să-și majoreze producția de petrol cu un procent în acest an de la nivelul de 10,6 milioane barili pe zi înregistrat în 2014. De asemenea, Mexicul, țară care la fel ca și Rusia și Kazahstanul nu face parte din OPEC, nu intenționează în acest moment să-și reducă producția de petrol, a declarat ministrul Energiei, Pedro Joaquin Coldwell.

În ultimii ani, oficialii kazahi au sperat că vor putea crește producția de petrol grație uriașului zăcământ Kashagan, care a demarat producția în luna septembrie 2013 după mai multe întârzieri și depășiri de costuri. Însă la doar câteva săptămâni de la inaugurare producția a fost oprită după detectarea unor scurgeri de gaze iar miercuri Uzakbay Karabalin a estimat că producția nu va fi reluată înainte de 2017. Karabalin a precizat însă că revizuirea prognozelor de producție nu este legată de întârzierile apărute la Kashagan ci de modificarea prețului petrolului și în consecință a costurilor.

Cu peste 7.000 de angajați în 12 de țări, KMG International NV (fosta The Rompetrol Group NV) este una dintre cele mai mari companii petroliere care operează în România și un jucător important în bazinele Mării Negre și Mării Mediterane. Compania are activități în principal în rafinare, petrochimie, retail, trading și servicii industriale.

Sursa: Agerpres

viewscnt
Afla mai multe despre
kazahstan
petrol