Liberty Galați repornește un furnal. Al doilea mare consumator industrial de energie din România solicită din nou măsuri de protecție față competitorii externi subvenționați

Liberty Galați repornește un furnal. Al doilea mare consumator industrial de energie din România solicită din nou măsuri de protecție față competitorii externi subvenționați
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 nov 2023

Combinatul siderurgic Liberty Galați, fostul Sidex, deținut de Liberty Steel Group din conglomeratul GFG Alliance al familiei Gupta, a început procesul de repornire a furnalului nr. 5 al combinatului, care va fi operațional în următoarele zile.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

″Repornirea are loc în condițiile dificile de piață pentru producătorii de oțel din Europa, la care Liberty se adaptează prin ajustarea mixului de produse și a graficelor de producție, prin reducerea costurilor și prin colaborarea cu guvernul pentru a reduce diferența față de prețurile energiei înregistrate în Europa″, conform Liberty Galați.

ULTIMA ORĂ Schimbări majore la regimul trotinetelor electrice: Asigurare obligatorie, test de circulație pentru a închiria sau conduce, majorare a vârstei CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Schimbări majore la regimul trotinetelor electrice: Asigurare obligatorie, test de circulație pentru a închiria sau conduce, majorare a vârstei

Societatea precizează că aceste acțiuni, alături de sprijinul și cooperarea clienților, furnizorilor și altor parteneri ai Liberty, ″vor susține o repornire sustenabilă și competitivitatea companiei din Galați pe parcursul ciclurilor pieței de oțel, în procesul de tranziție către tehnologii și surse de energie cu emisii reduse de carbon″.

"Repornirea furnalului este o veste bună pentru Galați, dar focusul nostru rămâne pe costurile operaționale, pentru a susține ritmul de producție și pentru a ne asigura că oferim clienților oțel românesc competitiv, de înaltă calitate. Accentul pe care l-am pus pe produse semifinite cu costuri competitive are deja rezultate, ajutându-ne să creștem gradul de utilizare a laminoarelor și să îmbunătățim fluxul de cash, ceea ce va îmbunătăți plățile comerciale în următoarele luni.

Continuăm să colaborăm cu guvernul pentru a găsi soluții de reducere a decalajului privind costul energiei, care în prezent reprezintă aproape 40% din costul variabil pe tona de oțel produs, față de doar 8% în 2019. Suntem recunoscători pentru suportul acordat de partenerii noștri în timp ce traversăm aceste condiții de piață dificile", a declarat Prasanta Mishra, Managing Director Plant Operations la Liberty Galați.

LEGE Cazierul judiciar va fi verificat la zi de către polițiștii de frontieră pentru însoțitorii minorilor CITEȘTE ȘI LEGE Cazierul judiciar va fi verificat la zi de către polițiștii de frontieră pentru însoțitorii minorilor

Compania reamintește că este al doilea cel mai mare consumator de energie din România, iar creșterea prețurilor la energie are un impact masiv în costurile sale variabile, care au crescut de la 8% în 2019 la circa 40% pe tona de oțel în prezent.

Liberty Galați menționează că a înregistrat și alte majorări de costuri, la materiile prime și la anumite servicii, care în unele cazuri au crescut cu până la 200% din 2019, și plătește aproximativ 150 de euro pentru certificatele de emisii de gaze cu efect de seră pentru fiecare tonă de oțel produsă.

CONFIDEX: Scade încrederea mediului de business în economie CITEȘTE ȘI CONFIDEX: Scade încrederea mediului de business în economie

Liberty Galați concurează cu producători din alte țări ale Uniunii Europene, ale căror guverne subvenționează costurile cu energia, ce reprezintă un procent substanțial din prețul total al tonei de oțel. Astfel, oțelul produs în România devine necompetitiv pe piața europeană.

Piețele europene se confruntă cu un nivel istoric al importurilor din țările din afara UE, care subvenționează costurile cu energia și nu au certificate de emisii de gaze cu efect de seră. Compania face demersuri pentru ca guvernul să implementeze o politică energetică pentru marii consumatori de energie care să echilibreze condițiile de concurență și să asigure competitivitatea industriei românești pe plan intern și în întreaga Europă″, conchide compania gălățeană.

În primăvară, președintele pentru Europa al grupului-mamă, totodată președinte al Consiliului de Administrație al Liberty Galați, Ajay Aggarwal, declara în cadrul Maratonului Energiei de la Profit News TV că Liberty Galați vrea să devină neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2030 și implementează deja proiecte în acest sens, însă pentru ca ambițiile de decarbonare să poată fi puse în practică, atât în România, cât și la nivelul UE, cei care investesc în asta trebuie protejați față de importurile de produse de profil mai ieftine, provenite din țări care nu impun industriilor lor aceleași costuri de mediu precum Europa.

LVMH cumpără marca de ochelari de lux Barton Perreira, care a produs ochelari de soare pentru James Bond CITEȘTE ȘI LVMH cumpără marca de ochelari de lux Barton Perreira, care a produs ochelari de soare pentru James Bond

Liberty Galați este cel mai mare producător de oțel integrat din România, cu o capacitate de producție de aproximativ 3 milioane de tone de oțel pe an, pentru clienți din domeniul construcțiilor, naval, petrolier și gaze, precum și cel al producției de energie regenerabilă.

Compania a terminat anul trecut cu pierderi de peste 821 milioane lei, comparativ cu profitul net de peste 1,3 miliarde lei din 2021, iar veniturile totale au scăzut cu mai mult de 10%, de la 10 la 8,98 miliarde lei, potrivit datelor raportate Ministerului Finanțelor Publice. Efectivul mediu de angajați s-a menținut constant, la circa 5.000 de persoane.

viewscnt
Afla mai multe despre
liberty galați
preț energie
preț certificate co2
repornire furnal liberty galați
importuri oțel ue