FOTO Căldură și curent pentru bucureșteni: Aviz și proiectare pentru viitoarea centrală Titan

FOTO Căldură și curent pentru bucureșteni:  Aviz și proiectare pentru viitoarea centrală Titan
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 7 nov 2023

Titan Power SA, companie controlată indirect de Ministerul Energiei, înființată cu mai bine de 4 ani și jumătate în urmă în scopul construirii unei centrale noi de producție de energie electrică și termică în cogenerare pe gaze naturale în cartierul bucureștean omonim, a primit aviz tehnic de racordare (ATR) pentru proiect din partea operatorului sistemului energetic național, Transelectrica.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Avizul stipulează ca termen estimativ de punere în funcțiune anul viitor, deși, într-un document anterior al companiei, din prima parte a anului, se afirma că ″perioada estimativă de implementare este de aproximativ 3 ani de la selectarea antreprenorului general până la punerea în funcțiune″.

VIDEO Acord Guvern cu reprezentanții băncilor - comisioanele nu vor mai crește. La depuneri de numerar, comisioanele vor fi zero, fără plafon CITEȘTE ȘI VIDEO Acord Guvern cu reprezentanții băncilor - comisioanele nu vor mai crește. La depuneri de numerar, comisioanele vor fi zero, fără plafon

Noua centrală, menită să îmbunătățească alimentarea cu căldură și apă caldă în sistem centralizat a locuitorilor din zonă, dar și să întărească securitatea aprovizionării cu electricitate a Capitalei, este gândită să aibă o putere instalată electrică de 48,5 MW și una termică de 39,5 MW. ATR-ul prevede o putere electrică aprobată de 48,75 MW, în document menționându-se și necesitatea extinderii stației de transformare 110 kV Titan, în care va fi racordată noua unitate de producție.

Titan Power SA a fost înființată în martie 2019 și este controlată de Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), cu 67,3% din acțiuni, restul capitalului fiind în posesia Electrocentrale Grup. Ambele societăți acționare sunt deținute integral de către Ministerul Energiei.

VIDEO Jeff Bezos se mută în \ CITEȘTE ȘI VIDEO Jeff Bezos se mută în "buncărul miliardarilor". Fondatorul Amazon și-a cumpărat o vilă de 79 de milioane de dolari

Compania dezvoltatoare a lansat foarte recent și o procedură de achiziție publică în vederea contractării de servicii de proiectare pentru autorizarea executării lucrărilor de construire, precum și pentru întocmirea proiectului tehnic de execuție.

Valoarea totală a investiției în noua centrală era estimată la începutul anului la 301,44 milioane lei (circa 61 milioane euro) plus TVA.

Vești proaste pentru șoferi de la Consiliul Concurenței: Prețurile RCA ar putea crește în 2024 CITEȘTE ȘI Vești proaste pentru șoferi de la Consiliul Concurenței: Prețurile RCA ar putea crește în 2024

Studiul de fezabilitate al centralei a fost finalizat toamna trecută. Inițial se avea în vedere posibilitatea de a se proiecta o centrală în trigenerare, care să producă și agent de refrigerare pentru jucătorii din industria food&drinks, însă în cele din urmă s-a renunțat la idee. ″Cele 5 grupuri de cogenerare ce se vor instala ȋn cadrul noii centrale vor avea echipare, astfel ȋncât, ȋn concordanță cu dezvoltarea ulterioară, se va putea utiliza drept combustibil hidrogenul, ce nu are nici un impact negativ asupra mediului″, se afirmă în documentele Titan Power.

CET Titan, construită în anii ’60, a fost scoasă din funcțiune în 2014, din cauza uzurii fizice și morale avansate. În 2017 a fost finalizată demolarea centralei și dezafectarea amplasamentului. Terenul, care s-a aflat în proprietatea Electrocentrale Grup și a fost introdus în capitalul Titan Power ca aport în natură, beneficiază de posibilitate de racordare facilă la rețelele de gaze, apă și energie electrică, aflate în proximitate.

viewscnt
Afla mai multe despre
caldura apa calda bucuresti
titan power
cet titan
alimentare energie bucuresti