Londra are în vedere construcția unei noi centrale nucleare mari

Londra are în vedere construcția unei noi centrale nucleare mari
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 ian 2024

Guvernul britanic a anunțat că are în vedere o altă mare centrală nucleară în țară, pe lângă proiectele în curs Hinkley Point C, în construcție, și Sizewell C, în dezvoltare, ambele derulate de compania energetică franceză EDF, transmite AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Executivul britanic a publicat joi o "foaie de parcurs a energiei nucleare", care prevede în special "să exploreze construcția unei noi centrale electrice majore", potrivit unui comunicat.

Măsuri de austeritate fără precedent. Țara care scumpește benzina de peste 5 ori de la 1 februarie CITEȘTE ȘI Măsuri de austeritate fără precedent. Țara care scumpește benzina de peste 5 ori de la 1 februarie

Regatul Unit, care urmărește neutralitatea carbonului în 2050 și a pus accent pe securitatea energetică încă de la începutul războiului din Ucraina, caută să accelereze dezvoltarea energiei nucleare, care nu eliberează CO2 în mediu, scrie Agerpres.

Londra, care speră să-și acopere un sfert din necesarul de electricitate prin energie nucleară până în 2050, construiește mari centrale tradiționale, dar vrea să se bazeze și pe reactoare modulare mici - mai ieftine și, prin urmare, mai ușor de finanțat, dar care necesită încă ani de dezvoltare.

În octombrie, au fost selectate de către executiv șase companii ca finaliste într-o licitație pentru construcția acestor reactoare nucleare mici, printre care britanicii de la Rolls Royce, precum și EDF.

Compania energetică franceză, care este din 2009 operatorul parcului nuclear existent dincolo de Canalul Mânecii, a anunțat marți într-un comunicat că "prevede să investească alte 1,3 miliarde de lire sterline (1,5 miliarde de euro) în cele cinci centrale nucleare în producție în Regatul Unit în perioada 2024-2026".

Duminică, Londra a informat despre lansarea unui program de producere a combustibilului de tip HALEU (high assay low enriched uranium), care să alimenteze următoarea generație de reactoare nucleare și care deocamdată este produs doar comercial de Rusia, cu o investiție de 300 de milioane de euro de lire sterline (348 de milioane de euro).

Anunțul de joi "oferă o anumită speranță, dar această foaie de parcurs trebuie să devină realitate - și rapid -, altfel riscăm un alt start fals energetic", a reacționat sindicatul GMB într-un comunicat.

VIDEO & FOTO Honda a prezentat două noi modele electrice, \ CITEȘTE ȘI VIDEO & FOTO Honda a prezentat două noi modele electrice, "mai ușoare, mai subțiri"

La rândul său, ONG-ul Greenpeace UK a criticat "anunțurile grandioase" regulate ale Londrei privind energia nucleară, în speranța de a atrage investitori pentru a "finanța această tehnologie a secolului XX".

Dar "sectorul energetic știe că argumentele economice în favoarea energiei nucleare lente (de implementat) și costisitoare pur și simplu nu rezistă și că viitorul este (în energiile) regenerabile", a adăugat Doug Parr de la Greenpeace UK. 

viewscnt
Afla mai multe despre
marea britanie
centrala nucleara