Marea Britanie va reduce drastic subvențiile acordate companiilor pentru energie

Marea Britanie va reduce drastic subvențiile acordate companiilor pentru energie
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 ian 2023

Marea Britanie a anunțat planuri de a reduce drastic subvențiile energetice pentru companii, cu 85%, la 5,5 miliarde de lire sterline (6,7 miliarde de dolari), în anul financiar 2023/24, după ce guvernul a descris nivelul actual de sprijin drept ”nesustenabil de scump”, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Costul actualului program de sprijin energetic, pe șase luni, care va expira la sfârșitul lunii martie, a fost estimat să coste 18,4 miliarde de lire sterline, când autoritatea de supraveghere a bugetului guvernamental a publicat prognozele în noiembrie, scrie News.ro.

VIDEO&DOCUMENT Hidroelectrica va plăti mult mai mult pentru...spargerea gheții pe Dunăre CITEȘTE ȘI VIDEO&DOCUMENT Hidroelectrica va plăti mult mai mult pentru...spargerea gheții pe Dunăre

”Prioritatea mea principală este abordarea creșterii costului vieții, ceva cu care se luptă atât familiile, cât și companiile. Asta înseamnă să luăm decizii dificile pentru a reduce inflația, oferind în același timp cât mai mult sprijin posibil familiilor și afacerilor”, a declarat ministrul de Finanțe Jeremy Hunt, într-un comunicat.

Ministerul de Finanțe a căutat modalități de a reduce pachetele de sprijin energetic, în timp ce încearcă să stabilizeze finanțele publice ale țării, după tulburările politice și economice din timpul guvernului de scurtă durată al fostului prim-ministru Liz Truss.

Prețurile britanice ale gazelor naturale au început să crească brusc în a doua jumătate a anului 2021 și au urcat și mai mult după ce Rusia a invadat Ucraina, în februarie 2022.

Prețurile au fost foarte volatile de atunci. Deși acum au revenit aproximativ la același nivel ca acum un an și sunt mai mici decât atunci când a fost anunțat pachetul de asistență actual, ele sunt încă de câteva ori mai mari decât la începutul lui 2021.

Hunt a spus că este îngrijorat de faptul că, deși prețurile scad, acestea nu sunt transmise companiilor, așa că a scris autorității de reglementare a energiei, Ofgem, solicitând o actualizare cu privire la necesitatea de a lua măsuri.

Inițial, guvernul trebuia să-și publice propunerile de sprijin energetic pentru afaceri înainte de sfârșitul anului 2022, dar decizia a fost amânată, înfuriind unele companii care se confruntau cu incertitudinea cu privire la facturile la energie.

Noul program va include sprijin suplimentar pentru unele companii mari consumatoare de energie, mai ales în sectorul productiv.

viewscnt
Afla mai multe despre
marea britanie
subvenții
energie