Ministerul Economiei: Transgaz este în pragul finalizării documentației de mediu a proiectului gazoductului BRUA

Ministerul Economiei: Transgaz este în pragul finalizării documentației de mediu a proiectului gazoductului BRUA
scris 10 mai 2017

Ministerul Economiei a anunțat miercuri că transportatorul național de gaze Transgaz este în pragul finalizării documentației de mediu și sociale pentru proiectul gazoductului Bulgaria - România - Ungaria - Austria (BRUA), un nou coridor european de transport al gazelor naturale care va interconecta statele din regiune de vestul Europei.

Iulian Butnaru, manager la Unitatea de Management de Proiect (UMP) BRUA, spune că Transgaz cooperează cu Agenția Națională de Cadastru pentru clarificarea situației terenurilor pe care le va traversa conducta, scrie News.ro.

”Colaborarea vizează înregistrarea cadastrală a deținătorilor de terenuri, așa încât toate persoanele îndreptățite să beneficieze de indemnizații și despăgubiri”, explică Iulian Butnaru, într-un comunicat.

Transgaz se află acum în proceduri de achiziție pentru materialele necesare construirii gazoductului și estimează că lucrările vor începe în prima parte a lunii noiembrie din acest an, adaugă managerul UMP BRUA.

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a analizat miercuri, la Ministerul Economiei, evoluția proiectului gazoductul strategic. Acesta va avea 529 km pe teritoriul țării noastre, va traversa 11 județe, 79 de localități și circa 20.000 proprietăți private.

Mihnea Crăciun, directorul adjunct BERD România, că banca este gata să ofere în continuare consultanță și finanțare pentru proiectul strategic care va conecta Bulgaria, România, Ungaria și  Austria.

Proaspăt intrat în insolvență, combinatul Donau Chem al lui Ioan Niculae începe să-și vândă stocurile de platină CITEȘTE ȘI Proaspăt intrat în insolvență, combinatul Donau Chem al lui Ioan Niculae începe să-și vândă stocurile de platină

Secretarul de stat în Ministerul Economiei Petre Nicolescu afirmă că proiectul se află în grafic.

”În limitele noastre de competență, încercăm să abordăm eventualele obstacole din calea BRUA, să le clarificăm și să le eliminăm”, spune reprezentantul Ministerului Economiei.

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat la începutul acestei luni că a cerut producătorului de gaze Romgaz, controlat de stat, să construiască depozite de gaze pe traseul conductei BRUA.

În luna martie, Ministerul Energiei a emis autorizația de construire pentru gazoductul BRUA.

Lucrările la interconectorul BRUA se vor desfășura pe teritoriul a 11 județe din țară, termenul de finalizare al Fazei I fiind, conform calendarului, anul 2019.

Noul gazoduct va avea o lungime totală de 550 km și o capacitate maximă de 1,5 miliarde de mc/anual spre Bulgaria și 4,4 miliarde de mc/anual spre Ungaria.

Odată pus în funcțiune, BRUA va putea fi și un debușeu pentru rezervele de gaze din Marea Neagră, ”fapt ce ne va apropia și mai mult de obiectivul de a fi un hub energetic și pol de stabilitate în regiune”, susține ministrul.

Proiectul BRUA a apărut după eșecul Nabucco și presupune dezvoltarea unei capacități de transport gaze naturale între punctele existente de interconectare cu sistemele de transport gaze naturale din Bulgaria (la Giurgiu) și Ungaria (Csanadpalota), prin construirea unei noi conducte.

Valoarea estimată a proiectului se ridică la 560 milioane de euro.

Din cele aproximativ 680 de locuri de muncă generate pe durata de construire a BRUA, aproximativ 340 vor fi ocupate de forța de muncă din România.

Comisia Europeană a validat, pe 19 ianurie 2016, finanțarea cu suma de 179 milioane de euro a lucrărilor ce urmează să fie efectuate de Transgaz la sistemul național de transport a gazelor naturale românesc pentru dezvoltarea conductei BRUA, faza 1.

Astfel, Transgaz dispune de o parte din finanțarea necesară pentru a realiza lucrările pe teritoriul României.

Prin această conductă ar urma să fie transportate spre Austria și alte state vest-europene și gazele extrase din Marea Neagră. 

Perspectivele pieței energetice, schimbările legislative pregătite în domeniu și impactul acestora asupra jucătorilor din domeniul energetic  dar mai ales asupra consumatorului vor fi anunțate, pe lângă multe alte teme, la Profit Energy.forum, pe 15 mai, la Hotel Intercontinental, un eveniment în care sunt invitați reprezentanții autorităților și asociațiilor de reglementare din domeniul energiei, șefi de companii care activează în sectorul energetic, avocați și consultanți, pentru a dezbate provocările actuale și viitorul sectoarelor energetice. Pentru detalii și înregistrări, AICI.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul economiei
transgaz
brua