Ministrul Economiei anunță - Aproape 30% dintre instalațiile GPL controlate în întreaga țară au fost oprite. Amenzi de peste 1,1 milioane lei. Ordonanță cu măsuri unitare, mai stricte

Ministrul Economiei anunță - Aproape 30% dintre instalațiile GPL controlate în întreaga țară au fost oprite. Amenzi de peste 1,1 milioane lei. Ordonanță cu măsuri unitare, mai stricte
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 dec 2023

Guvernul a aprobat o Ordonanță de Urgență care completează legislația privind funcționarea instalațiilor și echipamentelor sub presiune. Ministrul Economiei, Ștefan-Radu Oprea, a anunțat că au fost finalizate controalele demarate la stațiile GPL din întreaga țară în urma tragediei de la Crevedia, iar 30% dintre acestea au fost închise, ca urmare a problemelor descoperite.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a anunțat că a fost adoptată o ordonanță de urgență care vine să completeze legislația privind funcționarea instalațiilor și echipamentelor sub presiune, scrie News.ro.

Ioana Mihăilă, a treia persoană urmărită penal în dosarul vaccinurilor din pandemie CITEȘTE ȘI Ioana Mihăilă, a treia persoană urmărită penal în dosarul vaccinurilor din pandemie

”Sunt introduse măsuri mai stricte și totul vine în urma tragediei de la Crevedia, pe care ne-o amintim cu toții, o tragedie în urma căreia s-au făcut și o serie de controale”, a afirmat Constrantin.

Ministrul Economiei, Ștefan-Radu Oprea, a prezentat rezultatul controalelor din perspectiva ISCIR, pentru că această instituție se află sub directa coordonare a Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului.

”Aproape 30% din cele 2.258 de controale efectuate - mai precis la 29,5% a fost oprită activitatea și s-au propus sancțiuni de 1.171.000”, a precizat ministrul.

Acesta a explicat că verificările au vizat îmbunătățirea reglementărilor și siguranței în domeniu.

”Am constatat că foarte multe instituții veneau în control fără a exista o modalitate unitară de a opri o activitate care este constatată ca fiind neconformă. Prin această ordonanță venim și modificăm un cadru legislativ mai larg, astfel încât ISCIR să poată emite o autorizație provizorie de funcționare, având și competențele ca autorizația de funcționare pentru instalațiile de tip GPL, skid GPL, să poată să fie retrasă atunci când ISCIR constată că anumite prevederi care au stat la baza eliberării autorizației, cum sunt cele din memoriul tehnic, au fost încălcate sau oricare altă instituție care vine și controlează, cum ar fi IGSU sau autoritatea locală constată că au fost încălcate prevederile din documentațiile pe care ei le-au emis”, a explicat ministrul.

Potrivit acestuia, ”dacă aceste prevederi sunt de natură de a aduce prejudiciu grav cetățenilor, informează imediat, în termen de maxim 48 de ore ISCIR care vine în control, retrage această autorizație”.

HCLTech își extinde operațiunile în România cu un centru global CITEȘTE ȘI HCLTech își extinde operațiunile în România cu un centru global

”Deci astăzi avem o procedură ca în cazul în care se constată deficiențe la aceste instalații de tip SKID, să poată fi oprită activitatea și să nu mai avem acel caz în care IGSU a încunoștiințat foarte multe instituții din statul român, dar ele nu au putut acționa. Astăzi reglementăm acest lucru, cum, de asemenea, am văzut că existau camere de luat vederi din dispoziția ANAF la fiecare dintre aceste  instalații, mărim zona de competență și către ISCIR pentru a putea folosi bazele de date și a vedea ce se întâmplă la aceste instalații, astfel încât, dacă este cazul, să putem merge cu partea de constatare, de control, de aplicare de sancțiuni și care pot duce până la închiderea instalațiilor, până la retragerea autorizației de funcționare”, a mai transmis ministrul Economiei. 

În luna august, la Crevedia au avut loc explozii și un incendiu, soldate cu moartea a șase persoane și rănirea a peste 50.

viewscnt
Afla mai multe despre
ștefan-radu oprea
gp<