Ministrul Energiei: Cei care spun că importurile au cauzat problemele din minerit nu și-au făcut temele

Ministrul Energiei: Cei care spun că importurile au cauzat problemele din minerit nu și-au făcut temele
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 mar 2016

Cărbunele ocupă un loc de prim-plan în sectorul energetic românesc, unde consumul este în creștere, iar cei care afirmă că importurile sunt sursa problemelor din minerit nu și-au făcut temele, a scris ministrul Energiei, Victor Grigorescu, pe contul său de Facebook.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

"Pe o piață cu un consum în creștere, cărbunele ocupă un loc de prim plan. Cei care afirmă că importurile reprezintă sursa problemelor pentru sectorul carbonifer nu și-au făcut temele. Am publicat pe site-ul Ministerului Energiei date despre producția, consumul și exportul de energie din ultimii trei ani. Statisticile despre ponderea diverselor surse de producție în mixul energetic național sunt clare: producția de energie electrică din cărbune este importantă. La fel de relevante sunt și cifrele despre cum arată producția de energie în sezonul rece", a precizat ministrul.

El a remarcat trei aspecte concludente pentru sistemul energetic național: "1. Suntem exportatori neți de energie către piețele din regiune. În 2015, am exportat peste 10% din producție. Avem un sistem energetic național capabil de performanță, pe care ne putem baza. 2. În jur de 30% din energia pe care o consumăm provine din termocentrale (cărbune). Cărbunele este esențial pentru continuitatea aprovizionării cu energie a României. 3. Mă bucur că biomasa își găsește un loc între sursele potențiale de energie, chiar dacă ponderea este încă mică", a arătat Grigorescu.

El a adăugat că ministerul va publica periodic date despre sistemul energetic național, pentru o corectă informare, atât a specialiștilor, cât și a celor pasionați de energie.

Directorul general al Electrica a fost revocat din funcție CITEȘTE ȘI Directorul general al Electrica a fost revocat din funcție

Producția de energie electrică a României a crescut anul trecut cu 1,136% (plus 6.939 GWh) comparativ cu anul precedent, ajungând la 65.597 GWh, creșterea cea mai semnificativă, de 22,58%, fiind înregistrată de producția de energie fotovoltaică, aceasta totalizând 2.003 GWh, arată documentul indicat de ministru, publicat vineri pe site-ul ministerului.

Comparativ cu anul 2013, producția de energie a crescut în 2015 cu 11,8% (plus 6.929 GWh).

Cea mai mare pondere în totalul producției de energie electrică a avut-o anul trecut energia pe cărbune 30%, urmată de cea hidro - 26%, nucleară - 20%, pe hidrocarburi - 15%, eoliană - 8% și biomasă și fotovoltaică - câte 1%.

Producția de cărbune s-a majorat cu 1,17% în 2015, față de 2014, totalizând 18.345 GWh, cea eoliană cu 13,88%, la 7.062 GWh, producția din biomasă a crescut cu 2,9%, la 529 GWh, în timp ce producția de energie nucleară a scăzut cu 0,33%, iar cea hidro cu 12,29%.

Față de 2013, cel mai mult au crescut producția de energie fotovoltaică - plus 385%, din biomasă - plus 65,83% și eoliană - plus 49,6%.

În ceea ce privește consumul de energie, datele Transelectrica semnalează că acesta a crescut anul trecut cu circa 2% față de 2014 și cu 4% față de 2013, și a atins nivelul de 58.869 GWh.

Referitor la schimburile internaționale de energie, soldul fizic (export minus import) a fost în 2015 de 6.728 GWh, în scădere față de 2014 cu 5,52%, dar cu 234% peste cel din 2013. 

Sursa: Agerpres

viewscnt
Afla mai multe despre
ministrul energiei
victor grigorescu