Ministrul Energiei: Sunt furnizori care au mers la clientul casnic, au încheiat contracte, dar nu au avut achiziție de energie electrică și acuma se gândesc că nu mai pot să onoreze contractele. Sper să fie o investigație și să oprim acest fenomen

Ministrul Energiei: Sunt furnizori care au mers la clientul casnic, au încheiat contracte, dar nu au avut achiziție de energie electrică și acuma se gândesc că nu mai pot să onoreze contractele. Sper să fie o investigație și să oprim acest fenomen
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 mai 2021

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, afirmă că s-au constatat, în piața de energie, situații în care firme furnizoare de electricitate au încheiat contracte cu clienți fără a avea la rândul lor contracte de achiziție a energiei electrice și sunt cazuri în care aceste firme nu-și mai pot onora contractele, pe care au început să le rezilieze. El arată că prețurile la electricitate nu ar trebui să crească, anunțând că susține "măsuri dure", inclusiv pe cea de ridicare a licenței, pentru acei operatori care au încheiat contracte cu clienții, iar acum nu respectă prevederile din acestea.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale
VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Jean Tucan, Organizația Patronală Mamaia Constanța: Turistul trebuie respectat. Ne lovim de dorința românului de a nu munci. Este nevoie de o strategie. Mesaj către investitori și autorități CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Jean Tucan, Organizația Patronală Mamaia Constanța: Turistul trebuie respectat. Ne lovim de dorința românului de a nu munci. Este nevoie de o strategie. Mesaj către investitori și autorități

"S-au întâmplat și fenomene foarte ciudate - și o să spun mereu acest lucru și să vedem ce se întâmplă, pentru că nu e normal să fie așa -  sunt furnizori care au mers la clientul casnic, au încheiat contracte, dar în spate nu au avut achiziție de energie electrică și acuma se gândesc că nu mai pot să onoreze contractele. Clienții rămân în serviciul universal, dar practica pe care o fac aceștia nu e normală. Am niște nume, dar nu aș vrea să dau nume pentru că nu e normal să le fac publice în momentul de față. Eu sper să fie o investigație și să oprim acest fenomen”, a declarat Virgil Popescu la Digi 24.

eMAG a atins nivelul “net zero” al emisiilor de dioxid de carbon pentru operațiunile sale CITEȘTE ȘI eMAG a atins nivelul “net zero” al emisiilor de dioxid de carbon pentru operațiunile sale

Ministrul a precizat că aceste companii au început să rezilieze contractele atât pe cele încheiate cu clienții casnici, cât și pe cele încheiate cu cei industriali.

"Există piața serviciului universal și nimeni nu rămâne fără energie, dar te înșală, te păcălește, este o înșelăciune să vând ceea ce nu am", a precizat Popescu.

El a anunțat că, dacă va fi nevoie, se vor face modificări legislative astfel încât firme care nu au achiziții de energie efectuate să nu poată încheia contracte, pentru ca acestea să nu poată vinde ceea ce nu au de fapt.

"Am solicitat public o investigație pe acest subiect. Consiliul Concurenței, prin vocea președintelui, a spus că se va uita pe acest aspect”, a mai spus ministrul.

"Dacă au vândut energie către clienți fără să aibă în spate achiziție de energie electrică, așa cum trebuia în mod normal, să încheie contractul de achiziție la sfârșitul anului trecut, când erau alte prețuri și să vândă această energie electrică la clienții casnici în cursul anului 2021, atunci nu ar trebui să fie nicio scumpire. Dacă nu au făcut acest lucru, îi asigur că ne vom uita foarte atent pe achizițiile lor și s-ar putea să fie foarte amendați. Eu sunt foarte ferm în acest lucru, nu te poți juca cu piața de energie electrică și sunt adeptul măsurilor suficient de dure, inclusiv a ridicării licenței”, a adăugat ministrul Energiei.

DOCUMENT Acordul nuclear cu SUA: Ne-am angajat să convingem Bruxelles-ul să excepteze implicarea americanilor la Cernavodă de la normele de achiziții publice UE CITEȘTE ȘI DOCUMENT Acordul nuclear cu SUA: Ne-am angajat să convingem Bruxelles-ul să excepteze implicarea americanilor la Cernavodă de la normele de achiziții publice UE

Virgil Popescu a afirmat că mai există o a doua situație în piața de energie, și anume cea semnalată de mari clienți industriali, în care companii furnizare au încheiat un contract cu penalități, iar furnizorii au reziliat contractele preferând să vândă energia pe piața zilei următoare, la un preț mai mare, el spunând că nu consideră drept "corect" acest comportament.

Ministrul a vorbit și despre prețurile de pe piață, mărturisind că nu crede că va fi o majorare, de la 1 iulie, a prețului energiei electrice.

"În continuare este oferta Hidroelectricii, care este menținută cu certitudine până la 1 iulie, care este mai mică decât oferta lor de anul trecut și cred că mai există și alți furnizori privați care au ofertă la fel de bună ca cea de anul trecut sau chiar un pic mai mic", a explicat el.

Un nou jucător la bursă: Compania Air Claim, care furnizează servicii de recuperare a banilor sau obținere de despăgubiri pentru pasagerii ale căror curse aeriene sunt anulate, vine pe piața de capital CITEȘTE ȘI Un nou jucător la bursă: Compania Air Claim, care furnizează servicii de recuperare a banilor sau obținere de despăgubiri pentru pasagerii ale căror curse aeriene sunt anulate, vine pe piața de capital

Ministrul le-a recomandat românilor să consulte comparatorul de preț de pe site-ul ANRE.

"Prețul pe care l-am văzut pe mai multe facturi, între 65 și 70 de bani (pe kW oră – n.r.). Evident, cine a încheiat contracte în urmă cu un an de zile în piața concurențială are și 60, are și 58 (de bani/kWh – n.r.). E în funcție cum ai reușit să închei contractul. Poate dacă anul trecut te gândeai la acest lucru, că oricum se anunța liberalizarea, și încheiai contractul, aveai un preț mult mai bun”, a mai arătat ministrul.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministrul energiei
furnizori
energie electrica