Ministrul german al economiei se opune sistării importurilor de energie din Rusia: sunt necesare pentru ''pacea socială''

Ministrul german al economiei se opune sistării importurilor de energie din Rusia: sunt necesare pentru ''pacea socială''
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 mar 2022

Ministrul german al economiei Robert Habeck a declarat că nu este de acord cu interzicerea importurilor de energie din Rusia, întrucât acestea sunt necesare pentru a menține ''pacea socială'' în Germania, țară care va suferi repercusiuni semnificative în urma sancțiunilor impuse Rusiei după invazia asupra Ucrainei, relatează agențiile EFE și AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Robert Habeck a amintit într-o declarație acordată presei la Berlin că Germania importă din Rusia 55% din necesarul de gaz natural, 50% din cel de cărbune și 35% din consumul său de petrol, scrie Agerpres.

Ce costuri presupun investițiile în acțiuni din SUA ca Tesla sau Apple, din România? Atenție la alegerea brokerului: comision zero nu înseamnă gratis! CITEȘTE ȘI Ce costuri presupun investițiile în acțiuni din SUA ca Tesla sau Apple, din România? Atenție la alegerea brokerului: comision zero nu înseamnă gratis!

''Aspirația noastră este să reducem dependența (față de Rusia) cât mai repede posibil prin renunțarea la energiile fosile și câștigarea suveranității energetice, dar ce s-a făcut în ultimii ani, crescând dependența, nu se poate schimba în câteva zile sau luni'', a explicat ministrul membru al partidului Verzilor.

Este așadar necesar ''să menținem deschisă opțiunea'' de a importa energie din Rusia, pentru ca prețurile să nu crească și mai mult și pentru că trebuie ''să asigurăm stabilitatea socială în Germania'', a argumentat el.

Emanuel Poștoacă, Nordis Group: Oferim servicii complete, la cel mai înalt standard, pentru turiști, proprietari și investitori CITEȘTE ȘI Emanuel Poștoacă, Nordis Group: Oferim servicii complete, la cel mai înalt standard, pentru turiști, proprietari și investitori

Robert Habeck a evocat drept posibile soluții pentru mai târziu diversificarea surselor de import și construirea de noi terminale pentru gaze naturale lichefiate (GNL) - deși aceste gaze sunt mai scumpe - și constituirea de rezerve strategice de gaze și cărbune pentru iarna următoare.

Întrebat despre continuarea activității centralelor nucleare pe care Germania și-a planificat să le scoată din funcțiune anul acesta, ministrul german ecologist a răspuns că, în pofida convingerilor sale, dacă o asemenea măsură poate fi de ajutor în reducerea dependenței Germaniei față de importurile energetice din Rusia, atunci ea ar trebui studiată.

Deocamdată, el a admis că sancțiunile occidentale impuse Rusiei ca represalii după agresiunea contra Ucrainei vor avea ''repercusiuni importante'' asupra economiei Germaniei, iar unele se fac deja simțite, acestea adăugându-se efectelor pandemiei COVID-19 și penuriilor din unele lanțuri de aprovizionare mondiale.

Mai mult, ministrul german a precizat că din totalul de circa 20 de miliarde de euro investiți de companiile germane în Rusia numai 7,4 miliarde au acoperire prin asigurări, astfel că guvernul de la Berlin va acorda unele ajutoare companiilor afectate prin programe de creditare cu dobânzi mici.

În urma sancțiunilor masive împotriva Rusiei, unele mari companii germane au anunțat că-și suspendă operațiunile în această țară și livrările de mărfuri. Unele industrii, precum cea auto, sunt afectate în plus de probleme de aprovizionare cu materiale și componente în urma întreruperii activității unor furnizori din Ucraina.

Ambasadorul acestei țări la Berlin, Andrii Melnic, a cerut tot joi guvernului german să interzică toate importurile de materii prime din Rusia.

Conform unui sondaj publicat săptămâna trecută de tabloidul Bild, aproape două treimi dintre cetățenii germani intervievați (64%) au spus că nu sunt dispuși să plătească prețuri mai mari în Germania ca rezultat al sancțiunilor împotriva Rusiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
germania
energie
gaze