Moldova va cumpăra gaze naturale lichefiate aduse din SUA în portul grec Alexandroupolis și transportate prin rețeaua europeană de conducte

Moldova va cumpăra gaze naturale lichefiate aduse din SUA în portul grec Alexandroupolis și transportate prin rețeaua europeană de conducte
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 ian 2024

Săptămâna viitoare, Republica Moldova va achiziționa gaze naturale lichefiate direct din nava care transportă gaz natural comprimat, din Statele Unite, a anunțat ministrul Energiei Victor Parlicov, citat de Newsmaker. Prețul de achiziție nu este confirmat definitiv, a adăugat ministrul. „Va fi în jurul 30 și ceva de euro pentru un MWh”, a menționat el.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

În contextul scăderii cotațiilor internaționale la gaz, oficialul s-a arătat sigur că tariful achitat de consumatorii casnici vă scădea pe parcursul acestui an. „Cei de la Moldovagaz deja pregătesc solicitarea de reducere a tarifelor”, a menționat Parlicov.

Transilvania Construcții a investit 15 milioane de euro în parcul logistic TRC Park Bacău CITEȘTE ȘI Transilvania Construcții a investit 15 milioane de euro în parcul logistic TRC Park Bacău

„Această navă a ajuns în terminalul grec Alexandroupolis recent, de câteva săptămâni. Prima navă care se va descărca în acest terminal va fi săptămâna viitoare și noi vom fi printre primii cumpărători”, a declarat el.

Ministrul a fost întrebat dacă scăderea cotațiilor internaționale la gaz se va resimți în tariful achitat de consumatorii casnici, arată G4Media.ro.

„Cu certitudine se va schimba pentru că cotațiile zilnice nu se resimt nici direct și nici imediat în prețurile de achiziție în tarife. Cu certitudine, prețurile vor scădea pe parcursul acestui an. (…) Cei de la Moldovagaz deja pregătesc solicitarea de reducere a tarifelor și în următoarele săptămâni acest lucru va avea loc. Dar cred că trebuie să fim atenți, pentru că la moment prețurile sunt bune, dar nimeni nu poate garanta că se vor menține până în trimestrul patru”, a spus Parlicov.

În context, NewsMaker l-a întrebat pe directorul „Moldovagaz” Vadim Ceban cu cât ar putea scădea tariful la gaz și dacă este posibilă o eventuală reducere. Deocamdată nu avem un răspuns.

viewscnt
Afla mai multe despre
moldova
gaze
alexandroupolis