GRAFICE Iarna e ca vara: Prețul gazelor pe piața liberă mai redus cu 9% decât cel reglementat

GRAFICE Iarna e ca vara: Prețul gazelor pe piața liberă mai redus cu 9% decât cel reglementat
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 19 ian 2024

Chiar dacă ne aflăm în plină iarnă, prețul spot al gazelor cu livrare în zilele de joi și vineri a coborât cu aproape 9% sub cel reglementat, de 150 lei/MWh, ca urmare a gradului ridicat de înmagazinare, atât din România, cât și din statele vecine, și al prețurilor regionale reduse, relevă date analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Prețul mediu al unui MWh de gaze furnizat în zilele de joi și vineri pe piața pentru ziua următoare operată de Bursa Română de Mărfuri (BRM) a coborât la 140 lei/MWh, sub prețul reglementat de 150 lei/MWh la care producătorii interni sunt obligați să-l practice în raport cu furnizorii autohtoni în vederea acoperirii consumului casnic și cel al producătorilor de energie termică (PET-urilor).

O cantitate de 0,5 GWh de gaze cu livrare în ziua de vineri s-a tranzacționat la un preț minim al zilei de 137 lei/MWh, cu aproape 9% sub cel reglementat. Pe piața intraday prețul a coborât chiar la 135 lei/MWh.

Spaniolii vor construi o uzină de biogaz pentru municipiul Seleuș CITEȘTE ȘI Spaniolii vor construi o uzină de biogaz pentru municipiul Seleuș

Volumele totale ranzacționate pe piața pentru ziua următoare au fost de 24 GWh (aproape 10% din procucția internă curentă), pentru ziua de joi, și de 20 GWh pentru cea de vineri.

 

 

Ultima dată când prețul gazelor s-a situat sub cel reglementat a fost în urmă cu 2 luni, la începutul lunii octombrie.

Joi, România își acoperea consumul intern din producția curentă (24,3 milioane mc), extrageri din depozite (16,8 milioane mc) și importuri din Bulgaria (2,7 milioane mc) și Ungaria (1,2 milioane mc). România nu a exportat niciun mc de gaze.

Ungurii vin în România să-și alimenteze autoturismele CITEȘTE ȘI Ungurii vin în România să-și alimenteze autoturismele

Importurile via Bulgaria probabil că sunt de gaze rusești, iar cele din Ungaria au ca explicație prețul mai scăzut de pe această piață comparativ cu cel de pe BRM, de doar 27,35 euro/MWh (aproximativ 136 lei/MWh). Astfel, este atractivă achiziționarea de gaz de import, decât scoaterea sa din depozite, pentru că acesta a fost înmagazinat la preț reglementat, de 150 lei/MWh, și pentru el se achită și tarife de depozitare, injectare și extragere.

Se poate vorbi de un relativ excedent de gaze pe piață, ca urmare a gradului ridicat de umplere a depozitelor, dar și a scăderii consumului.

Consumul total de gaze naturale al României a scăzut cu aproape 12% în primele 9 luni din 2023, comparativ cu perioada similară a anului trecut, arată datele oficiale disponibile.

Recent, o analiză a Asociației Energia Inteligentă (AEI) semnala că prețurile gazelor de pe piețele europene se vor stabiliza la un nivel similar celor din anul 2019-2020, undeva în jur de 20 de euro/MWh, însă consumatorii români nu vor beneficia de acestea decât într-o foarte mică măsură, deoarece România are în continjuare un sistem semireglementat al prețului la gaze, ceea ce face ca trendurile din piață să influențeze foarte puțin prețurile din facturile românilor.

Rușii de la Lukoil au semnat contracte cu Conpet și Oil Terminal, însă direct, prin Petrotel SA, și nu prin Litasco, aflată în conflict cu ANAF și AVR CITEȘTE ȘI Rușii de la Lukoil au semnat contracte cu Conpet și Oil Terminal, însă direct, prin Petrotel SA, și nu prin Litasco, aflată în conflict cu ANAF și AVR

Reducerea consumului populației și CET-urilor care produc agent termic pentru termoficările centralizate a creat în depozitele subterane de înmagazinare din România surplus de gaze naturale achiziționate de către furnizori la preț redus reglementat de 150 lei/MWh, în raport cu cererea casnică pe care achizițiile la acest preț sunt menite, prin lege, să o asigure, iar furnizorii ar dori să poată vinde aceste cantități excedentare clienților industriali, legea interzicându-le în prezent acest lucru, au declarat, pentru Profit.ro, surse din piață.

Evoluția volumelor tranzacționate pe piața pentru ziua următoare în ultima lună

Evoluția volumelor tranzacționate pe piața pentru ziua următoare în ultima lună

Potrivit surselor citate, furnizorii de gaze au solicitat autorităților modificarea legislației în așa fel încât dacă, după trecerea iernii, vor rămâne în depozite gaze luate la preț de 150 lei/MWh nelivrate populației și CET-urilor, aceste cantități în exces să poată fi vândute consumatorilor industriali, cu condiția ca necesarul integral de gaze al casnicilor să fie asigurat în continuare, în permanență, din gazele cumpărate de la producători la preț reglementat.

O astfel de liberalizare a destinației unei părți din gazele vândute angro de producători către furnizori la preț reglementat este avută în vedere pentru a fi implementată de la 1 martie anul viitor, însă momentan nu a fost luată nici o decizie. A fost schițat și un draft de modificare a normelor legale în acest sens.

Londra are în vedere construcția unei noi centrale nucleare mari CITEȘTE ȘI Londra are în vedere construcția unei noi centrale nucleare mari

Problema unei astfel de modificări a legislației este că ar putea fi considerată părtinitoare și anticoncurențială. Unele companii consumatoare, care ar beneficia astfel de gaze mai ieftine, ar fi privilegiate în comparație cu altele, care nu ar beneficia. Prețul reglementat de achiziție de 150 lei/MWh, care le-ar permite furnizorilor să vândă mai ieftin consumatorilor industriali gazele cumpărate în aceste condiții reglementate de la producători, poate fi considerat o formă de ajutor de stat″, au spus sursele Profit.ro. 

viewscnt
Afla mai multe despre
pret gaze
spot
pzu
intraday
reducere consum gaze naturale
preț reglementat gaze naturale
consumatori industriali gaze naturale