Norvegia estimează o creștere a producției de gaze și petrol

Norvegia estimează o creștere a producției de gaze și petrol
scris 14 ian 2022

Norvegia, principalul exportator de gaze și petrol din Europa Occidentală, a anunțat o creștere continuă a producției sale de hidrocarburi, de 9% până în 2024, relatează agenția EFE.

Anul trecut, Norvegia a produs 102 milioane metri cubi de petrol și 113 miliarde mc de gaze, adică aproape 4 milioane de barili echivalent petrol pe zi, ușor peste nivelul din 2020, a anunțat Directorul pentru Petrol (OD).

FOTO Renault dezvăluie prima imagine cu noul SUV Austral CITEȘTE ȘI FOTO Renault dezvăluie prima imagine cu noul SUV Austral

Previziunile subliniază că această cifră va crește progresiv, până la 4,33 milioane în 2024, scrie Agerpres.

"Ne așteptăm la o producție stabilă și, totodată, ridicată în următorii ani. Multe noi descoperiri și faptul că se planifică o serie de noi zăcăminte ne fac să estimăm o creștere a producției până în 2024", a afirmat directorul instituției, Ingrid Solvberg.

Ea a subliniat, de asemenea, că producția ridicată, împreună cu cererea mare și, în special, cu prețul ridicat al petrolului au făcut ca veniturile obținute de Norvegia să se situeze la niveluri istorice anul trecut.

OD preconizează că anul acesta companiile de petrol și gaze vor prezenta zece planuri de extracție, cu două mai multe față de 2021, datorită schimbărilor fiscale introduse de Guvern pentru a facilita investițiile.

Investițiile în acest domeniu s-au ridicat anul trecut la 150 miliarde coroane norvegiene (15 miliarde euro sau 17 miliarde de dolari), puțin sub cele din 2020, și, deși se așteaptă o ușoară scădere în 2022, previziunile ulterioare sunt de creștere continuă până în 2025.

"Investițiile vor contribui la o producție mare și rentabilă până în 2030. Planurile actuale semnalează că atunci va avea loc o scădere a producției. Cum și cât de rapid, va depinde, printre altele, de cantitatea de petrol și gaze pe care o vor găsi companiile", se menționează în raportul anual al OD.

Noul Guvern de centru-stânga norvegian, care a preluat conducerea în urmă cu câteva luni, și-a manifestat intenția de a continua să dezvolte activitatea petrolieră, una dintre principalele surse de venit ale țării, dar insistând pe exploatarea zonelor actuale, fără a fi atinse zonele mai din nord, în Arctic.

viewscnt
Afla mai multe despre
norvegia
gaze naturale
petrol