Noua ”taxă pe stâlp” impusă companiilor din energie a fost promulgată

Noua ”taxă pe stâlp” impusă companiilor din energie a fost promulgată
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 29 nov 2018

Președintele Iohannis a promulgat, joi, proiectul de lege privind modificarea Codului Fiscal pentru a include în categoria clădirilor și turnurile de susținere a turbinelor eoliene. Prin această modificare, autoritățile locale vor putea impune taxe și impozite pentru astfel de construcții.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Camera Deputaților aprobase la finele lunii octombrie modificarea Codului Fiscal în acest sens, proiectul de lege fiind susținut de Ministerul Finanțelor și Guvern. 

Proiectul de lege a fost inițiat de actualul partid de guvernământ, care a considerat că trebuie dezbătut în procedură de urgență, iar acum va fi transmis președintelui Iohannis pentru promulgare.

Modificarea a fost susținută de Ministerul Finanțelor, care a argumenta că o astfel de taxă este justificată în urma eliminării taxei pentru construcțiile speciale, cunoscuta ”taxă pe stâlp”, care a afectat în mod special companiile din domeniul energetic.

În prezent, Codul Fiscal stabilește, la capitolul taxe și impozite locale, că este definită drept ”clădire - orice construcție situată deasupra solului și/ sau sub nivelul acestuia, indiferent de denumirea ori de folosința sa, și care are una sau mai multe încăperi ce pot servi la adăpostirea de oameni, animale, obiecte, produse, materiale, instalații, echipamente și altele asemenea, iar elementele structurale de bază ale acesteia sunt pereții și acoperișul, indiferent de materialele din care sunt construite”.

VIDEO Comisia condusă de Iulian Iancu a decis în 5 minute să majoreze considerabil impozitarea gazelor și în sectorul onshore. Prețurile plătite de consumatorii finali pot crește cu 30% CITEȘTE ȘI VIDEO Comisia condusă de Iulian Iancu a decis în 5 minute să majoreze considerabil impozitarea gazelor și în sectorul onshore. Prețurile plătite de consumatorii finali pot crește cu 30%

Proiectul de lege completa articolul cu următoarea prevedere: ”În categoria clădirilor se includ și turnurile de susținere a turbinelor eoliene”.

Inițiatorii arată că noul Cod Fiscal, aprobat în 2015, a creat neclarități în domeniu, fiind necesară revenirea la prevederea vechiului cod, care încadra turnurile de susținere a turbinelor eoliene în categoria clădirilor asupra cărora autoritățile administrației publice locale puteau să impună impozite și taxe locale.

Proiectul de lege a fost adoptat la finele lunii aprilie de către senatori, iar Guvernul Dăncilă a transmis aleșilor doar niște recomandări de tehnică legislativă.

Pe lângă recomandări, Executivul arăta că un astfel de proiect de lege va putea ”acoperi viziunea de impozitare și taxă locală” din viitorul Cod al finanțelor locale. 

Guvernul înființează Casa Română de Comerț Agroalimentar UNIREA S.A. Noua companie ar trebui să reducă evaziunea în domeniu, estimată la 3 miliarde euro CITEȘTE ȘI Guvernul înființează Casa Română de Comerț Agroalimentar UNIREA S.A. Noua companie ar trebui să reducă evaziunea în domeniu, estimată la 3 miliarde euro

Deputații din comisii au ținut doar să reformuleze ușor prevederea, astfel încât turbinele eoliene să se regăsească în definiția clădirilor, care sunt supuse impozitării de către autortiățile locale.

Noua ”taxă pe stâlp” impusă companiilor din energie a fost promulgată

Măsură pregătită: reducerea cu o treime a punctului de amendă CITEȘTE ȘI Măsură pregătită: reducerea cu o treime a punctului de amendă

Profit.ro a relatat că mai mulți jucători mari din industria producției de energie regenerabilă, deținători de parcuri eoliene, au câștigat în primă instanță la Curtea de Apel București un proces pe care l-au intentat în urmă cu trei ani Ministerului Finanțelor, în care cereau anularea unei decizii din 2014 a Comisiei fiscale centrale din cadrul ministerului prin care se decreta că stâlpii de susținere ai turbinelor eoliene reprezintă clădiri în sens fiscal, pentru care este datorat impozit local primăriilor.

La data deciziei Comisiei, dezvoltatorii de parcuri eoliene datorau și plăteau deja impozit pe construcții speciale la bugetul central de stat pentru instalațiile lor, așa-numita "taxă de stâlp", abrogată între timp. 

viewscnt
Afla mai multe despre
promulgare
iohannis
eoliene
turbina
turn
cladire
impozite
taxe
locale
lege
proiect
parlament
guvern
acord
cod
finante
locale