Nuclearelectrica și consorțiul Falcon au semnat un Memorandum pentru cooperarea pentru dezvoltarea unui reactor

Nuclearelectrica și consorțiul Falcon au semnat un Memorandum pentru cooperarea pentru dezvoltarea unui reactor
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 oct 2019

Compania Nuclearelectrica (simbol bursier SNN), care operează centrala nucleară din Cernavodă, și consorțiul Falcon (Ansaldo Nucleare, ENEA și ICN) au semnat un Memorandum de înțelegere privind cooperarea pentru dezvoltarea unui reactor de Generație IV, Alfred.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Documentul a fost semnat pe 3 octombrie, arată un comunicat al companiei de stat.

"Scopul acestui Memorandum de înțelegere este de a stabili un cadru de colaborare între cele două părți în ceea ce privește lucrările pre-proiect și activitățile de cercetare și dezvoltare care urmează să fie implementate în vederea dezvoltării proiectului Alfred", arată comunicatul.

Nuclearelectrica și consorțiul Falcon au convenit asupra: schimbului de informații și date cu privire la tehnologia reactoarelor cu neutroni rapizi, folosind ca agent de răcire plumbul topit, coordonării activităților de cercetare, contribuției în natură în funcție de expertiză și capabilitățile fiecărei părți, studiilor și analizelor realizate independent de fiecare parte cu scopul optimizării acestora, precum și planificării cadrului necesar pentru a pregăti activitățile demonstrative, scrie News.ro.

Gazprom construiește o minitermocentrală în România. Detalii - la Profit Energy.forum CITEȘTE ȘI Gazprom construiește o minitermocentrală în România. Detalii - la Profit Energy.forum

"Într-un mediu internațional în care politicile și măsurile de mediu reconfigurează major industria energetică, iar soluția provine dintr-un mix bine gândit de surse cu emisii scăzute de CO2, dezvoltarea tehnologiilor nucleare în sensul îmbunătățirii constante a securității, a economicității și a flexibilității, a devenit o necesitate. La nivel global, sunt puține state care dezvoltă noi tehnologii nucleare, România fiind unul dintre acestea, iar proiectul Alfred fiind considerat la nivel internațional o tehnologie promițătoare de ultima generație. Este un proiect complex, cu multe beneficii de tehnologie, securitate, economicitate pe care ne dorim să îl vedem în exploatare comercială în cât mai multe state după finalizarea proiectului. Cooperarea pentru dezvoltarea acestui proiect este esențială, iar acest memorandum de înțelegere este o dovadă a responsabilității și implicării industriei nucleare românești, per total, în dezvoltarea programului nuclear și în oferirea unei soluții inovatoare la nivel internațional", spune Cosmin Ghiță, director general SNN.

El precizează că în anul 2018, la nivel global, energia nucleară a furnizat 2.563 TWh.

"Dacă în locul producției de 2.563 TWh din nuclear, s-ar fi folosit un combustibil convențional, s-ar fi emis 2.701 milioane tone de CO2. Este evident rolul energiei nucleare și al dezvoltărilor tehnologice", adaugă el.

La rândul său, Constantin Păunoiu, director RATEN ICN, afirmă că proiectul Alfred reprezintă contribuția României la dezvoltarea reactoarelor de Generație IV.

"Proiectul Alfred reprezintă contribuția României la dezvoltarea reactoarelor de Generație IV, un proiect inovator la nivel internațional și o necesitate pe termen lung pentru asigurarea contribuției energiei nucleare la un mix energetic curat și stabil. Proiectul Alfred beneficiază de sprijinul Uniunii Europene prin European Sustainable Nuclear Energy Energy Industrial Initiative (ESNII), iar la nivel national reprezintă un factor de creștere în inovare, asigurarea securității, dezvoltare tehnologică și are un impact economico-social important, în special pentru zona Munteniei de Sud. Energia nucleară este, o soluție certă în atingerea și menținerea țintelor de decarbonizare. Pentru RATEN ICN dezvoltarea noilor tehnologii nucleare, cele de Generație IV, este o prioritate imediată. Efortul este integrat în încercarea de a pune România pe lista foarte scurtă a statelor inovatoare și de a avea soluții pe termen lung și foarte lung", spune Constantin Păunoiu, directorul RATEN ICN.

viewscnt
Afla mai multe despre
nuclearelectrica
falcon