OMV își vinde subsidiara din Marea Britanie pentru un miliard de dolari

OMV își vinde subsidiara din Marea Britanie pentru un miliard de dolari
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 8 nov 2016

Compania austriacă OMV, principalul acționar al OMV Petrom, a ajuns la un acord privind vânzarea subsidiarei sale din Marea Britanie, OMV (U.K.) Limited, către Siccar Point Energy Limited, Aberdeen, contra unei sume estimate la un miliard de dolari.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Tranzacția a fost aprobată marți de Comitetul de Supraveghere al OMV, contractul și documentele auxiliare urmând a fi semnate to în cursul aceleiași zile, precizează un comunicat OMV.

OMV va primi o sumă de 750 milioane de dolari de la Siccar Point Energy Limited, alte 125 milioane urmând a reprezenta o plată condiționată de viitoarea decizie finală de investiție în zăcământul Rosebank, operat de OMV. În vară OMV a vândut o parte din participația sa de 50% la Rosebank (Chevron deține alte 40 de procente, iar danezii de la Dong Energy restul de 10 procente). către compania canadiană Canada's Suncor Energy pentru 215 milioane de dolari. Pe lângă acestea, cele două părți au convenit asupra efectuării unei ajustări în raport cu cheltuielile de capital efectiv efectuate până la data tranzacției, 1 ianuarie 2016. Această ajustare ar mai inroduce în conturile OMV 125 de milioane de dolari, estimează compania.

Totodată, OMV se așteaptă ca această tranzacție să producă un efect negativ asupra profitului grupului de 350 de milioane de euro, la actualul curs. OMV va înregistra o pierdere de pe urma acestei vânzări de 458 de milioane de euro, pierdere parțial compensată de un câștig din evoluția cursului de 100 de milioane de euro, ca urmare a tranzacțiilor valutare care vor fi realizate la finalizarea tranzacției.

OMV anticipează că tranzacția se va finaliza în trimestrul întâi al anului viitor.

Siccar Point Energy Limited este o companie cu sediul în Aberdeen, Scoția, care se concentrează exclusiv pe explorarea, dezvoltarea și producția de petrol și gaze în Marea Nordului, în apele teritoriale ale Marii Britanii, Norvegiei și Olandei. Fondurile de capital privat Blue Water Energy și Blackstone sunt cei doi acționari ai Siccar Point Energy Limited.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv
petrom
petrol
gaze
hidrocarburi
vanzare
subsidiară
marea britanie