OMV Petrom a înmagazinat o cantitate de gaze în creștere cu 50% față de anul trecut

OMV Petrom a înmagazinat o cantitate de gaze în creștere cu 50% față de anul trecut
scris 15 nov 2017

OMV Petrom, cel mai mare producător de țiței și gaze din sud-estul Europei, a înmagazinat o cantitate de 3,5 milioane MWh în acest an, cu 50% mai mult decât în perioada similară a anului trecut, a declarat într-un interviu pentru News.ro Mariana Gheorghe, directorul general al companiei.

”În acest an am înmagazinat cu circa 50% mai mult față de anul anterior. Am ajuns la circa 3,5 milioane MWh în această perioadă. Prețul nostru realizat la gaze a fost semnificativ mai jos decât cel de pe platforma centrală a Bursei Române de Mărfuri (BRM). Piața este sub presiune, datorită dinamicii privind cererea și oferta”, a declarat Mariana Gheorghe, pentru News.ro.

Aceasta a vorbit și de rezultatele înregistrate de OMV Petrom în primele nouă luni ale acestui an.

Samsung ar putea lansa o versiune Mini a următorului său flagship, Galaxy S9 CITEȘTE ȘI Samsung ar putea lansa o versiune Mini a următorului său flagship, Galaxy S9

Profitul net al OMV Petrom a crescut cu 111% în primele nouă luni, la 1,85 miliarde lei, de la 878 milioane lei în perioada ianuarie-septembrie 2016, în timp ce vânzările totale au crescut cu 20%, la 14,29 miliarde lei.

”În ceea ce privește activitatea de gaze și electricitate, perioada a fost foarte dinamică. Dacă ne uităm la gaze, am avut, datorită pieței, o activitate destul de intensă, mai ales în prima parte a anului. Am reușit să vindem tot ce am produs în piață, am reușit să creștem numărul de clienți și în același timp am reușit să ne respectăm obligațiile de înmagazinare”, spune oficialul OMV Petrom.

Producția totală de hidrocarburi a grupului a scăzut în primele nouă luni cu 4%, la 46,04 milioane bep, în timp ce producția de gaze naturale a scăzut cu 3%, la 3,89 miliarde metri cubi, față de perioada ianuarie-septembrie 2016.

Pe piața de electricitate, au existat și mai multe provocări, afirmă Mariana Gheorghe.

”Cererea a crescut cu 5%, dar au existat variații de prețuri foarte mari, de la vârfuri în luna ianuarie, la scăderi în lunile următoare. Prețurile au fost foarte volatile. Însă din cauza problemelor tehnice pe care le-am avut la centrala de la Brazi, cu avarii succesive la cele două transformatoare, nu am putut capitaliza pe acest context de piață. Eforturile noastre s-au concentrat în direcția remedierii avariilor menționate. A trebuit să decidem dacă le înlocuim sau le reparăm. Având în vedere că este vorba de echipamante foarte complexe, executate la comandă, am reușit să înlocuim în circa nouă luni unul dintre transformatoare; cel de-al doilea transformator a fost pus în funcțiune zilele trecute. Livrarea unui transformator e posibilă într-un an, un an și jumătate și am depus eforturi, astfel încât unul din ele a fost livrat în mai puțin de nouă luni”, mai spune ea.

Din aprilie până în iulie, centrala a fost total oprită, ceea a avut impact asupra rezultatelor.

”A trebuit să facem achiziții de pe piața de electricitate, pentru că aveam contracte, obligații pe termen mai lung și a trebuit să cumpărăm din piață la prețuri mai mari. Acest lucru a dus la pierderi financiare”, subliniază ea.

OMV Petrom deține o cotă de 5% din producția de electricitate la nivelul țării, iar pe PZU, 10-12%.

Din decembrie, liber, fără viză, pentru românii care vor să plece în Canada. Ce ultimă condiție vor avea de îndeplinit CITEȘTE ȘI Din decembrie, liber, fără viză, pentru românii care vor să plece în Canada. Ce ultimă condiție vor avea de îndeplinit

OMV Petrom avea la sfârșitul lunii septembrie circa 13.900 de angajați, cu 7% mai puțini față de perioada similară a anului anterior.

Este cel mai mare grup petrolier din România, cu o producție anuală de țiței și gaze de aproximativ 64 milioane bep în 2016.

Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual și operează o centrală electrică de înaltă eficiență de 860 MW.

Pe piața distribuției de produse petroliere, OMV Petrom este prezent pe piețele din România și țările învecinate prin intermediul a 783 benzinării, la sfârșitul lui 2016, sub două branduri, OMV și Petrom.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv petrom
mariana gheorghe