OMV Petrom anticipează un preț mediu al țițeiului Brent de 40 $/baril în 2016. Reducerea investițiilor va duce la scăderea producției cu 4%

OMV Petrom anticipează un preț mediu al țițeiului Brent de 40 $/baril în 2016. Reducerea investițiilor va duce la scăderea producției cu 4%
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 11 mai 2016

OMV Petrom anticipează, în raportul pe primul trimestru, un preț mediu al petrolului Brent pentru acest an de 40 de dolari pe baril, ceea ce va conduce la continuarea programelor de optimizare a costurilor grupului.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

“Pentru anul 2016, ne așteptăm ca pretul țițeiului Brent să înregistreze o valoare medie de 40 dolari/baril, iar diferențialul Brent-Urals să fie mai mare decât în ultimii ani”, se precizează în raport. Cu alte cuvinte, petrolul Urals (folosit de companiile autohtone) va avea o evoluție și mai dezamăgitoare decât Brent-ul.

Drept consecință a prețului scăzut anticipat al petrolului, OMV Petrom susține că-și va continua “programele de optimizare a costurilor și a portofoliului în toate segmentele de activitate.”

Valoarea investițiilor (inclusiv lucrările de explorare și evaluare capitalizate) pentru 2016 este estimata de companie la aproximativ 0,7 mld euro, cu circa 20% mai mică față de 2015, din care aproximativ 85% va fi dedicată proiectelor din Upstream. Investițiile de explorare sunt estimate să scadă cu aproximativ 50% față de nivelul din 2015.

Reducerile de investiții vor conduce la scăderea producției cu 4% pe durata întregului an

Reducerile de investiții din 2015 s-au făcut deja simțite în primul trimestru al acestui an, producția de hidrocarburi a OMV Petrom din România scăzând cu 4% față de perioada similară a anului trecut. Compania anticipează că scăderea de 4% a producției se va păstra pe întreaga durată a acestui an.

În pofida prețului redus anticipat al petrolului, OMV Petrom estimează, în ceea ce privește activitatea din downstream, o reducere a marjelor de rafinare față de nivelul înregistrat în 2015, ca efect al persistentei supracapacității de rafinare pe piețele europene. Cu toate acestea, “se preconizează ca prețurile mai reduse ale produselor petroliere, împreună cu creșterea consumului privat în România, vor susține cererea pentru produsele petroliere”.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrom
investiții
pret
brent
urlas
productie