OPEC își menține estimările privind consumul mondial de petrol, dar le reduce în cazul Europei

OPEC își menține estimările privind consumul mondial de petrol, dar le reduce în cazul Europei
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 apr 2023

Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) menține nemodificate estimările privind consumul mondial de petrol în 2023, la circa 101,9 milioane de barili pe zi (mbz), cu 2,3% mai mult față de 2022, dar a revizuit ușor în scădere cererea în țările bogate din Europa, unica regiune la nivel global unde este preconizată o diminuare, relatează agenția EFE.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Conform noilor previziuni, incluse în raportul pentru luna aprilie privind piața, OPEC estimează că în țările europene mai industrializate consumul va scădea cu 0,3% comparativ cu anul trecut, la 13,46 mbz, scrie Agerpres.

Asaltul asupra magazinelor al cumpărătorilor chinezi după pandemie urcă Louis Vuitton la un nivel record CITEȘTE ȘI Asaltul asupra magazinelor al cumpărătorilor chinezi după pandemie urcă Louis Vuitton la un nivel record

În raport, OPEC preconizează un consum mai mic față de cel calculat în urmă cu o lună în toate trimestrele anului și reamintește că deja, în decembrie 2022, cererea s-a redus pentru a patra lună consecutiv în regiune.

"Cererea de petrol a fost afectată de slăbirea rezultatelor macroeconomice și evoluția geopolitică a regiunii", menționează OPEC, reamintind că, deși inflația a scăzut până la 9,2%, este în continuare mult peste obiectivul de 2% stabilit de Banca Centrală Europeană pentru zona euro.

Totuși, organizația are încredere că în trimestrul al treilea va avea loc o anumită recuperare a consumului, impulsionată de utilizarea combustibilului pentru aviație și de benzină, dar avertizează că vor persista riscurile, din cauza "persistentei posibilități de recesiune în regiune".

În restul lumii, China și India vor continua să înregistreze creșteri ale cererii, cu majorări în jur de 5% față de anul anterior.

Cei doi giganți asiatici vor consuma împreună, în 2023, conform acestor calcule, 21 mbz, echivalentul a 20% din consumul mondial al Planetei.

În ceea ce privește China, OPEC semnalează că cererea a revenit în forță odată cu eliminarea politicilor restrictive de luptă împotriva pandemiei de Covid-19 și că mobilitatea internă și călătoriile cu avionul sunt aproape de 80% din nivelurile prepandemie.

În America Latină, consumul de petrol va crește cu 0,16 %, un nivel apropiat de cel calculat în raportul anterior.

Creșterea mobilității și a transportului aerian explică în bună parte această majorare, potrivit OPEC.

viewscnt
Afla mai multe despre
opec
petrol