OPEC: Piața petrolului se va mai echilibra din a doua jumătate a anului

OPEC: Piața petrolului se va mai echilibra din a doua jumătate a anului
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 13 iun 2016

Piața petrolului se va mai echilibra începând cu a doua jumătate a anului, arată cele mai recente estimări ale Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), în condițiile în care întreruperile livrărilor din Nigeria și Canada, alături de creșterea cererii, contribuie la diminuarea surplusului global.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

“Îmbunătățirea condițiilor economice la nivel global va avea ca rezultat o piață a petrolului mai echilibrată spre finalul anului. Cel mai probabil, excedentul de petrol din piețe va scădea în următoarele trimestre“, notează OPEC în raportul lunar publicat luni.

OPEC a menținut neschimbată estimarea privind creșterea cererii mondiale de petrol din acest an, la 1,2 milioane barili/zi. Surplusul din piețe este preconizat să se diminueze cu circa 740.000 barili/zi, volum similar celui anticipat în raportul anterior.

Producția OPEC a scăzut luna trecută cu aproape 100.000 barili/zi, până la 32,36 milioane barili/zi, în principal din cauza întreruperilor din Nigeria, cauzate de noi atacuri ale militanților asupra instalațiilor de producție. În aprilie, producția OPEC a urcat cu 188.000 barili/zi, cel mai mare volum lunar din ultimii cel puțin 8 ani.

Listarea la Bursă a Complexului Energetic Oltenia va fi amânată cu cel puțin un an CITEȘTE ȘI Listarea la Bursă a Complexului Energetic Oltenia va fi amânată cu cel puțin un an

Cotațiile petrolului înregistrau scăderi de peste 1% luni după-amiază, pe fondul unui sentiment negativ în piețe, investitorii fiind îngrijorați din cauza evoluției economice din Asia și a incertitudinii în privința referendumului din Marea Britanie de săptămâna viitoare.

În jurul orei 16:00, petrolul Brent se tranzacționa la 49,83 dolari/baril, în scădere cu 1,4% față de referință. Cotația Brent a coborât luni sub pragul de 50 dolari/baril pentru prima dată în ultima săptămână. Din februarie, când prețurile aurului negru au atins cel mai mic nivel din ultimii peste 12 ani, cotația Brent a crescut cu aproape 90%.

De partea cealaltă a Atlanticului, barilul de petrol WTI era în scădere cu 1,45%, la 48,36 dolari.

viewscnt
Afla mai multe despre
opec
petrol
surplus
estimari
brent
wti