OPEC și-a revizuit în creștere previziunile pe termen mediu și lung pentru cererea globală de petrol

OPEC și-a revizuit în creștere previziunile pe termen mediu și lung pentru cererea globală de petrol
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 oct 2023

OPEC și-a revizuit în creștere previziunile pe termen mediu și lung pentru cererea globală de petrol, spre deosebire de alte previziuni potrivit cărora cererea a atins nivelul maxim, transmite CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Profit.ro organizează, pe 19 octombrie, cu cei mai mari jucători în domeniu, Profit Energy.forum Ediția a VII- a - A doua iarnă de război în energie. Evenimentul, care va fi transmis în direct și la PROFIT NEWS TV, este organizat cu sprijinul Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), Electrica Furnizare, Tinmar Energy, Black Sea Oil & Gas, Delgaz Grid, Artenie, Secrieru & Partners (AS Partners), Romgaz, OMV Petrom

Detalii aici

Grupul marilor producători de petrol a spus că sectorul țițeiului ar necesita investiții uriașe, de 14.000 de miliarde de dolari dacă dorește să facă față acestei creșteri, chiar și pe fondul unei expansiuni rapide a tehnologiilor de energie regenerabilă, scrie News.ro.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, va deschide Profit Energy.forum - Ediția a VII-a, cu cei mai importanți lideri și experți ai industriei CITEȘTE ȘI Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, va deschide Profit Energy.forum - Ediția a VII-a, cu cei mai importanți lideri și experți ai industriei

Prognoza pe termen lung a OPEC privind cererea globală de petrol diferă de cea a Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), principalul organ de supraveghere a energiei din lume.

OPEC și AIE, ambele nume mari din industria energetică, sunt în prezent blocate într-un război al cuvintelor cu privire la nivelul maxim al cererii de petrol.

În World Oil Outlook 2023, OPEC a declarat că se așteaptă ca cererea globală să atingă 116 milioane de barili pe zi (bpd) până în 2045, în creștere de la 99,6 milioane de barili pe zi în 2022 și cu aproximativ 6 milioane de barili mai mult decât a prezis în raportul de anul trecut.

OPEC a precizat că există și potențialul ca acest salt să fie și mai mare.

Creșterea va fi susținută probabil de India, China, alte țări asiatice, Africa și Orientul Mijlociu.

VIDEO PROFIT LIVE Andrei Dragomir, co-fondator Booksport: Vrem să atragem 300.000 de euro la o evaluare de 2-3 milioane euro CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Andrei Dragomir, co-fondator Booksport: Vrem să atragem 300.000 de euro la o evaluare de 2-3 milioane euro

Pentru ca prognoza pe termen lung a cererii de petrol să fie îndeplinită, OPEC a spus că ar fi necesare investiții în sectorul petrolului de 14.000 de miliarde de dolari, sau aproximativ 610 de miliarde de dolari în medie pe an.

Grupul a spus că este ”vital” ca aceste investiții să fie livrate, spunând că este benefic atât pentru producători, cât și pentru consumatori.

Pe termen mediu, OPEC a declarat că cererea globală de petrol va atinge probabil un nivel de 110,2 milioane bpd în 2028, reflectând o creștere de 10,6 milioane bpd în comparație cu nivelurile din 2022.

”Evoluțiile recente au determinat echipa OPEC să reevalueze exact ceea ce poate oferi fiecare energie, cu accent pe opțiuni și soluții pragmatice și realiste”, a spus secretarul general al OPEC, Haitham al-Ghais, într-o prefață la raport.

Al-Ghais a spus că ”apelurile de a opri investițiile în noi proiecte petroliere sunt greșite și ar putea duce la haos energetic și economic. Istoria este plină de numeroase exemple de tulburări care ar trebui să servească drept avertisment pentru ceea ce se întâmplă atunci când factorii de decizie politică nu recunosc complexitățile împletite ale energiei”.

Începutul sfârșitului?

Prognozele OPEC contrastează puternic cu cele ale AIE, care a declarat luna trecută că lumea se află acum la ”începutul sfârșitului” erei combustibililor fosili.

Într-un articol de opinie publicat în Financial Times, directorul general al AIE, Fatih Birol, a declarat pentru prima dată că cererea de cărbune, petrol și gaze va atinge vârful înainte de 2030, iar consumul de combustibili fosili va scădea pe măsură ce politicile climatice vor intra în vigoare.

Evaluarea lui Birol se bazează pe World Energy Outlook al AIE, un raport influent care urmează să fie publicat în octombrie.

Valentin Ștefan rămâne director general la Poșta Română pentru următorii 4 ani CITEȘTE ȘI Valentin Ștefan rămâne director general la Poșta Română pentru următorii 4 ani

Șeful AIE a salutat prognoza ca fiind ”un punct de cotitură istoric”, dar a precizat că scăderile proiectate nu vor fi ”suficient de aproape” pentru a pune lumea pe calea limitării încălzirii globale la 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale.

Acest prag de temperatură este considerat pe scară largă ca fiind esențial pentru evitarea celor mai grave efecte ale schimbărilor climatice.

Arderea combustibililor fosili este principalul motor al crizei climatice.

OPEC a criticat aspru previziunile AIE privind cererea maximă de combustibili fosili înainte de sfârșitul deceniului.

Grupul a declarat într-o declarație publicată pe 14 septembrie că narațiunea AIE este ”extrem de riscantă”, ”nepractică” și ”condusă ideologic”.

OPEC a cerut anterior AIE să fie ”foarte atentă” în ceea ce privește subminarea investițiilor din industrie.

viewscnt
Afla mai multe despre
opec
petrol