OPEC: Surplusul de petrol de pe piață se va epuiza, datorită cererii mari de energie

OPEC: Surplusul de petrol de pe piață se va epuiza, datorită cererii mari de energie
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 apr 2018

Surplusul de petrol de pe piața mondială este aproape de epuizare, potrivit raportului lunar al OPEC, care citează cererea mare de energie și măsurile organizației de reducere a livrărilor, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Producția de petrol a exploatărilor de șist din Statele Unite a crescut în ultimul an, perioadă în care OPEC a redus producția, în colaborare cu Rusia, pentru a susține prețurile, scrie News.ro

Producția din Venezulea s-a prăbușit, Libia și Angola continuă să aibă probleme, iar OPEC produce încă sub țintele proprii, ceea ce înseamnă că cererea în creștere trebuie acoperită din stocuri.

Potrivit raportului lunar al OPEC, stocurile din țările dezvoltate a scăzut în februarie la 2,854 de miliarde de barili, nivel aflat cu aproximativ 43 de milioane de barili peste media ultimilor cinci ani.

ANALIZĂ Peste 1 milion de consumatori casnici au optat pentru piața concurențială de electricitate. Cu cât plătesc mai puțin și care sunt câștigătorii și pierzătorii liberalizării pieței CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Peste 1 milion de consumatori casnici au optat pentru piața concurențială de electricitate. Cu cât plătesc mai puțin și care sunt câștigătorii și pierzătorii liberalizării pieței

”Am atins un nivel de conformitate de 150%. Am observat o scădere accelerată de stocurilor de la un nivel nemaiîntâlnit de circa 400 de milioane de barili la circa 43 de milioane de barili peste media ultimilor cinci ani”, a declarat secretarul general al OPEC, Mohammad Barkindo, la New Delhi, referindu-se la angajamentele de reducere a producției. El a arătat că surplusul de stocuri scade de la începutul anului 2017.

Nivelul stocurilor este în prezent cu 207 milioane de barili sub nivelul din februarie 2017, existând un excedent de 55 de milioane de barili în cazul țițeiului și un deficit de 12 milioane de barili în vazul produselor petroliere.

”Privind în viitor, estimarea de creștere solidă a economiei mondiale în 2018, datele pozitive referitoare la vânzările de automobile din ultimele luni, consumul puternic de produse petroliere care a avut loc în SUA în inuarie, față de anul precedent și deficitul de produse petroliere la nivel global vor stimula cererea de benzină și produse distilate...”, potrivit OPEC.

Producția celor 14 membri ai OPEC a scăzut în martie cu 201.000 de barili pe zi, la 31,96 milioane de barili pe zi, față de luna februarie, din cauza declinului înregistrat în Angola, Algeria, Venezuela, Arabia Saudită și Libia.

Nivelul producției este sub cererea de 32,6 milioane de barili pe zi anticipată de OPEC pentru țițeiul produs de statele membre în 2018.

OPEC, Rusia și mai mulți alți producători de petrol din afara organizației au început să reducă producția în ianuarie 2017. Acordul este valabil până la sfârșitul acestui an, iar reprezentanții OPEC se reunesc la Viena în iunie poentru a decide politica viitoare.

Petrolul WTI, de referință pe piața americană, a fost tranzacționat joi la circa 66,2 dolari pe baril, la bursa din New York. Petrolul Brent, de referință la bursa din Londra, a scăzut joi cu 1,2%, la 71,22 dolari pe baril.

viewscnt
Afla mai multe despre
opec
petrol