Operatorul centralei Cernavodă, creștere de profit cu peste o treime grație scumpirii energiei

Operatorul centralei Cernavodă, creștere de profit cu peste o treime grație scumpirii energiei
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 nov 2021

Compania de stat Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, a înregistrat un profit net de 640,6 milioane lei în primele 9 luni din 2021, în creștere cu 34,1% față de perioada similară a anului trecut, veniturile SNN majorându-se în pofida unei ușoare scăderi a producției de energie, grație avansului prețurilor de vânzare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Astfel, veniturile din exploatare ale Nuclearelectrica au crescut cu 23%, la 2,186 miliarde lei, în timp ce producția s-a redus cu 1,5%, la 7.572 GWh.

Dolarul a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimele 16 luni, după știrile referitoare la inflația din SUA. Acțiunile europene au crescut CITEȘTE ȘI Dolarul a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimele 16 luni, după știrile referitoare la inflația din SUA. Acțiunile europene au crescut

"Această creștere este determinată de creșterea cu 19,8% a prețului mediu ponderat al energiei electrice vândută în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2021 față de prețul mediu ponderat din aceeași perioadă a anului 2020 și a vânzării unei cantități totale de energie electrică mai mare cu 1,9%", se arată în raportul la 9 luni al SNN.

Cheltuielile din exploatare ale companiei au avansat și ele, cu 22,1%, la 1,014 miliarde lei.

Nou record de vânzări pentru Alibaba de Ziua Celibatarilor CITEȘTE ȘI Nou record de vânzări pentru Alibaba de Ziua Celibatarilor

Interesant este că 86% din vânzările de energie ale Nuclearelectrica din primele 9 luni ale anului au fost efectuate prin contracte bilaterale, prețul mediu de vânzare, de 250,17 lei/MWh, fiind cu 6,2% mai mic comparativ cu cel consemnat în ianuarie-septembrie 2020.

În schimb, pe piața spot, care a avut o pondere de numai 14% în vânzările SNN, prețul mediu s-a dublat față de perioada similară a anului trecut, de la 159,46 la 343,79 lei/MWh.

viewscnt
Afla mai multe despre
profit nuclearelectrica
scumpire energie
productie energie centrala nucleara cernavoda