ULTIMA ORĂ Criza gazelor aduce o premieră nedorită: un producător din România își cere insolvența

ULTIMA ORĂ Criza gazelor aduce o premieră nedorită: un producător din România își cere insolvența
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 11 nov 2021

Amromco Energy, multă vreme cel de-al treilea producător de gaze naturale din România ca volum de extracție după giganții Romgaz și OMV Petrom, companie controlată de traderul elvețian de mărfuri și energie Mercuria, a solicitat oficial la tribunal protecție față de creditori prin intrarea în insolvență, o premieră în acest sens în România, potrivit informațiilor Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

Instanța nu a fixat încă un prim termen de judecată a cererii de insolvență a Amromco. Oficialii companiei nu au putut fi contactați.

Cum îți aduci afacerea în online CITEȘTE ȘI Cum îți aduci afacerea în online

Amromco a avut în iulie 2021 o cotă de 1,38% din producția autohtonă de gaze, potrivit celor mai recente date ale ANRE, iar pe parcursul anului 2020 a ajuns în unele luni și la 4%. Compania a terminat anul trecut cu venituri totale de peste 113 milioane lei, profit net de 10,6 milioane lei și un număr mediu de circa 170 de angajați.

După cum a relatat pe larg Profit.ro, Amromco ceruse în vara anului 2021 în justiție modificarea contractelor de livrare de gaze încheiate anul trecut cu mai mulți cumpărători angro, argumentând că, din motive care nu puteau fi prevăzute la încheierea acestora și pentru care nu este responsabilă, înțelegerile au ajuns să fie excesiv de păguboase pentru companie. Producătorul de gaze solicitase și suspendarea de urgență, prin ordonanțe președințiale, a executării respectivelor contracte până la soluționarea litigiilor pe fond sau limitarea obligației de livrare în baza acestora la 200 MWh de gaze pe zi.

Securizarea muncii de la distanță CITEȘTE ȘI Securizarea muncii de la distanță

Judecătorii au respins solicitările de suspendare formulate de Amromco, iar procesele pe fond sunt în continuare pe rol. Litigiile vizează contracte de livrare de gaze încheiate de Amromco, în calitate de vânzător, cu cumpărătorii Engie, cel mai mare furnizor de profil din țară, MET România Energy, OMV Petrom, Distrigaz Vest, Energy Distribution Services și Restart Energy.

Cu Engie, Amromco a încheiat două contracte de vânzare de gaze din producția internă proprie, în februarie și mai 2020. În vară, producătorul a invocat în instanță, drept motive de suspendare a contractelor, prăbușirea accelerată a producției, dar și triplarea cotațiilor pe piața angro de profil, de natură să majoreze dramatic costurile cu achiziția de gaze din piață pentru onorarea contractelor.

Proiect - Poliția va putea sancționa încălcarea regulilor de circulație auto și pe baza înregistrărilor video ale șoferilor CITEȘTE ȘI Proiect - Poliția va putea sancționa încălcarea regulilor de circulație auto și pe baza înregistrărilor video ale șoferilor

"(…) continuarea executării obligațiilor de furnizare de gaze naturale în lipsa suspendării executării contractelor ar conduce, în mod iminent, la insolvența și în final falimentul societății subscrise", au afirmat la tribunal cei de la Amromco.

Amromco estima în august că, până la sfârșitul lunii septembrie 2021, pierderile suferite în urma executării contractelor vor atinge un nivel de peste 5,25 milioane lei, "în timp ce, evaluând situația generală a societății și având în vedere toate contractele ce au ca obiect furnizarea de gaze naturale, pierderea cumulată anuală este de aproximativ 76 milioane lei (71% din cifra de afaceri), corespunzătoare unei cantități totale de gaze naturale achiziționată de pe piață de 860.000 MWh".

Elon Musk a vândut acțiuni Tesla în valoare de circa 5 miliarde de dolari CITEȘTE ȘI Elon Musk a vândut acțiuni Tesla în valoare de circa 5 miliarde de dolari

Instanța a apreciat însă că, din documentele care i-au fost puse la dispoziție, a rezultat că problema scăderii producției ar fi fost constatată de Amromco începând din perioada decembrie 2020 – februarie 2021, în timp ce compania a solicitat Engie renegocierea contractelor doar începând cu jumătatea lunii mai și a făcut cerere de suspendare a acestora prin ordonanță președințială numai pe 10 august.

Amromco Energy a fost înființată în 2002 de mai mulți petroliști texani, special pentru exploatarea de zăcăminte de gaze naturale din România și a fost o vreme sub controlul grupului american First Reserve. La momentul înființării, producătorii străini de gaze cu concesiuni în România făceau lobby la Ministerul Industriilor și Resurselor, condus pe atunci de Dan Ioan Popescu, pentru a le permite să-și vândă gazele la un preț mai apropiat de cel cu care România importa gaze din Rusia, prețurile reglementate ale producției interne, atât pentru clienții industriali, cât mai ales pentru cei casnici, fiind considerate extrem de mici.

 Câștigul salarial mediu net a crescut. Hotelurile și restaurantele, la coadă. Cine e pe primul loc CITEȘTE ȘI Câștigul salarial mediu net a crescut. Hotelurile și restaurantele, la coadă. Cine e pe primul loc

Compania este specializată în redezvoltarea de zăcăminte mature și deține participații la 30 de perimetre de gaze naturale din România, la 11 dintre ele fiind partener cu Romgaz, acordul dintre cele două companii datând din 2003. În același an a început și producția Amromco, pe zăcăminte din Oltenia și Muntenia

În 2012, Amromco a achiziționat de la OMV Petrom 3 câmpuri petroliere de hidrocarburi situate în partea de nord-est a României. În 2013, traderul de energie și mărfuri Mercuria a intrat în acționariatul Amromco în urma unei investiții de 50 de milioane de dolari, scopul declarat fiind acela de a profita de liberalizarea prețurilor la gaze naturale de pe piața românească, precum și de oportunitățile de export de pe această piață.

viewscnt
Afla mai multe despre
producator gaze naturale insolventa
amromco insolventa
criza gazelor
scumpirea gazelor
scadere productie gaze