Pământuri rare: o veche mină de cărbune din SUA cumpărată cu 2 milioane de dolari ar putea valora 37 de miliarde

Pământuri rare: o veche mină de cărbune din SUA cumpărată cu 2 milioane de dolari ar putea valora 37 de miliarde
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 nov 2023

Când, în 2012, Randall Atkins, un fost bancher de pe Wall Street, a cumpărat vechea mină de cărbune Brooke din Sheridan, Wyoming, pentru două milioane de dolari, nu avea nicio idee despre ce comoară ar putea să conțină. Din punctul său de vedere, mai rămăseseră doar câteva rezerve care puteau fi exploatate de compania sa, Ramaco Resources, specializată în cărbune metalurgic, scrie Le Figaro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Dar prospecțiunile efectuate de oamenii de știință de la Laboratorul Național de Tehnologie și Energie (NETL), cu un model care combină datele și inteligența artificială, sunt capabile să detecteze depozite de pământuri rare și minerale critice în situri neconvenționale, cum ar fi depozitele de cărbune. Analizele efectuate la mina Brooke s-au dovedit a fi surprinzătoare, scrie G4Media.ro.

INFOGRAFIC MOL: Vânzări record de carburanți în România. Maghiarii au profitat de reviziile rafinăriilor concurenței CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC MOL: Vânzări record de carburanți în România. Maghiarii au profitat de reviziile rafinăriilor concurenței

Evaluată la 37 de miliarde de dolari

Mina Randall Atkins ar putea fi cel mai mare zăcământ neconvențional de pământuri rare din Statele Unite. Pământurile rare sunt o familie de metale care sunt utilizate în semiconductori pentru producerea unei game largi de produse de vârf, de la baterii și rachete până la turbine eoliene offshore. La prețurile actuale, mina ar putea valora 37 de miliarde de dolari, relatează Wall Street Journal. Dacă se începe exploatarea, situl Ramaco Resources ar deveni prima mină de pământuri rare descoperită în Statele Unite din 1962 încoace.

Potrivit estimărilor, 1,1 milioane de tone de oxizi de pământuri rare ar putea zăcea în subteran la situl Ramaco Resources. O cantitate enormă. De cealaltă parte a Atlanticului, consumul anual de oxizi de pământuri rare este de aproape 8.300 de tone, potrivit datelor furnizate de US Geological Survey. Cu toate acestea, exploatarea acestei manei va necesita resurse considerabile sau parteneriate din partea Ramaco Resources, care este evaluată în prezent la doar 600 de milioane de dolari.

Se crede că mina Brooke ar conține neodim, praseodim, disprosiu și terbiu. Descoperirea acestor metale ar putea permite Statelor Unite să recupereze decalajul în cursa pentru pământurile rare, dominată de China. Beijingul a restricționat recent exporturile de galiu și germaniu. Această măsură este văzută ca un răspuns la restricțiile americane introduse de Legea privind reducerea inflației (IRA).

viewscnt
Afla mai multe despre
mina
sua
carbune