Pandemia a adâncit de peste 4 ori pierderile Rompetrol

Pandemia a adâncit de peste 4 ori pierderile Rompetrol
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 feb 2021

Pierderile grupului Rompetrol Rafinare, proprietarul rafinăriilor Petromidia și Vega, controlat de KMG International, divizia înregistrată în Olanda a gigantului petrolier kazah de stat KazMunayGas, au crescut de 4,5 ori anul trecut, față de 2019, de la 48,97 la 220,15 milioane dolari, în principal ca urmare a efectelor economice ale pandemiei COVID-19.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Compania a înregistrat în 2020 o cifră brută de afaceri de circa 3,5 miliarde dolari, în scădere cu 33% față de indicatorul similar din anul anterior.

"Măsurile restrictive adoptate pe plan intern și regional/internațional pentru limitarea răspândirii COVID-19 s-au reflectat și în scăderea abruptă a cererii pentru produsele petroliere (carburanți auto, combustibil pentru sectorul aviatic), o volatilitate ridicată a cotațiilor internaționale pentru carburanți, dar și în marjele negative de rafinare. De exemplu, marja netă de rafinare înregistrată de rafinăria Petromidia Năvodari a coborât anul trecut la o valoare negativă de -11,2 dolari/tonă, de la o valoare pozitivă de 13,7 dolari/tonă în 2019", transmite Rompetrol.

Șefa TVR solicită Guvernului OUG pentru limitarea activității Televiziunii Române pentru că banii alocați ar fi insuficienți CITEȘTE ȘI Șefa TVR solicită Guvernului OUG pentru limitarea activității Televiziunii Române pentru că banii alocați ar fi insuficienți

Potrivit sursei citate, la nivelul unităților de producție operate de Rompetrol Rafinare, gradul de utilizare a capacităților de rafinare înregistrat anul trecut a fost de circa 72% pentru Petromidia Năvodari, în scădere cu 25%. Scăderea a fost generată de contextul general, dar și de lucrările de revizie din perioada martie – aprilie (1.500 lucrări, peste 100 de contractori din România, peste 4.000 de persoane implicate).

"Pe de altă parte, gradul de utilizare al rafinăriei Vega Ploiești a fost de 110%, capacitate explicată prin rezultatele remarcabile atinse în obținerea de produse cu valoare adăugată, cum ar fi de bitumul, produs necesar lucrărilor de infrastructură din România", se mai arată în anunțul Rompetrol privind rezultatele pe 2020.

Pe segmentul de distribuție de carburanți, Rompetrol chiar și-a majorat profitul net, de la 18,66 la 19,59 milioane dolari, în timp ce petrochimia și-a diminuat pierderile, de la 48,35 la 37,13 milioane dolari. Vânzările prin stațiile Rompetrol retail au înregistrat anul trecut o creștere de 1%, până la un nivel de aproximativ 800.000 tone. În Romania, rețeaua de distribuție de carburanți s-a extins în 2020 cu 27 de noi stații, din care 17 unităti au fost stații Partener Rompetrol și Rompetrol Express, iar 10 noi unități au fost deschise de Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român.

Klarna, cel mai valoros startup european din fintech, cu Snoop Dogg printre acționari, este aproape de a finaliza o rundă de finanțare de 1 miliard de dolari, care i-ar oferi o evaluare de 31 de miliarde de dolari CITEȘTE ȘI Klarna, cel mai valoros startup european din fintech, cu Snoop Dogg printre acționari, este aproape de a finaliza o rundă de finanțare de 1 miliard de dolari, care i-ar oferi o evaluare de 31 de miliarde de dolari

Divizia de petrochimie a dezvoltat în 2020 un nou produs (RMB30H), un sortiment special de polipropilenă dedicat măștilor medicale de protecție, potrivit Rompetrol. Acesta asigură stratul din mijloc al măștii, cel mai important pentru filtrarea și protejarea împotriva agenților patogeni. RMB30H este destinat, în special, pentru obținerea de material pentru filtrare, dar și pentru alte aplicații în zona de produse medicale (măști de protecție, echipamente de unică folosință) sau zona industrială (filtre profesionale cu rată mare de absorbție).

"Rompetrol Rafinare a continuat să fie un contribuabil important la bugetul de stat al României, plătind peste 1,14 miliarde dolari pe tot parcursul anului 2020", precizează compania.

Principalii acționari ai Rompetrol Rafinare SA sunt KMG International (54,63% - direct și indirect) și statul român, prin Ministerul Energiei (44,7%).

viewscnt
Afla mai multe despre
rompetrol pierderi
petromidia pierderi
rompetrol pandemie coronavirus