Parteneriat între Romgaz și Liberty Galați. Ministrul Economiei anunță o investiție de 1,2 miliarde euro

Parteneriat între Romgaz și Liberty Galați. Ministrul Economiei anunță o investiție de 1,2 miliarde euro
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 iun 2020

Societatea Națională de Gaze Naturale ROMGAZ și Liberty Galați, noul proprietar al combinatului siderugic din oraș, au  încheiat un Memorandum de Înțelegere care are în vedere înființarea unei societăți în comun, de tip „joint venture”, în perspectiva dezvoltării unor proiecte de investiții de tip greenfield („de la zero”), respectiv dezvoltarea unei unități de producere a energiei electrice pe baza de gaze naturale („CCGT”) și a unor unități de producere a energiei electrice din surse regenerabile, folosind atât tehnologii eoliene cât și fotovoltaice.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Prin acest Memorandum de Înțelegere, cele două companii sunt de acord să lucreze împreună la implementarea proiectelor de investiții, ce vor putea fi finanțate atât din capitaluri proprii, cât și din surse externe prin compania de tip „joint venture” care va căuta să atragă fonduri europene prin intermediul mecanismului de finanțare „Green Deal” și/sau prin intermediul schemelor de finantare disponibile în România.

Unde dai și unde crapă! Petroliștii: recent adoptata lege a terenurilor agricole blochează economia, terenurile putând fi folosite numai pentru activități agricole CITEȘTE ȘI Unde dai și unde crapă! Petroliștii: recent adoptata lege a terenurilor agricole blochează economia, terenurile putând fi folosite numai pentru activități agricole

Perioada de implementare a acestor proiecte de investiții va fi cuprinsă între 3,5 și 4 ani.

La rândul său, ministrul Economiei, Virgil Popescu, a anunțat o investiție de 1,2 miliarde de euro la Combinatul Siderurgic de la Galați pentru următorii cinci ani, acesta urmând să devină neutru din punctul de vedere al emisiilor de CO2.

"Am venit pentru a pune bazele celei mai mari investiții din siderurgie din România și cred că din Europa, de 1,2 miliarde de euro în următorii cinci ani. Vorbim de o investiție mare, vorbim de o investiție care ar trebui să transforme Combinatul Siderurgic de la Galați până în 2030 neutru din punct de vedere al emisiilor de CO2. Va începe o investiție care va utiliza gazul, ulterior se va folosi hidrogenul. Practic, vom fi pionierii siderurgiei verzi din Europa și sunt convins că în urma acestei investiții competitivitatea siderurgiei din Galați va deveni de neurmat de către alții sau de urmat dacă se poate. Îmi doresc ca această investiție să fie numai pentru Galați, dar să fie și pentru România un exemplu, un exemplu de cum se poate ca utilizând fondurile din Green Deal, fondurile private, fondurile băncilor să putem construi ceva să rămână urmașilor noștri”, a declarat ministrul Economiei.

Adrian Volintiru, director general ROMGAZ, a declarat: “Acest parteneriat este un exemplu pentru România. Continuăm astfel prioritățile ROMGAZ din strategia de dezvoltare pe termen lung prin care ne dorim sa diversificăm lanțurile de valorificare a gazelor naturale la nivel superior. Investiția este una importanta la nivel național și reprezintă un prim pas de poziționare a României pe harta Europei în producția de oțel verde. Astfel de investiții duc la dezvoltări pe orizontala a multor sectoare economice și implicit o motivație pentru ROMGAZ să amplifice programele de explorare-producție.”

„Pe baza acordului pe care le-am semnat cu Romgaz, vom putea livra energia competitivă pe termen lung, necesară susținerii acestui proiect fascinant, de a produce la Galați oțel cu o amprentă redusă de carbon. Nu am nicio îndoială că acest proiect va avea un mare succes și va pune Galațiul pe hartă, nu doar în Europa, ci la nivel global, ca o unitate de fabricare a oțelui cu conținut scăzut de carbon, durabil, pentru o nouă epocă, construită pentru generațiile următoare”, a declarat  Sanjeev Gupta, Președintele Executiv al Alianței G.F.G.

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz
liberty