Petrolul, la cel mai ridicat nivel din ultimele două săptămâni

Petrolul, la cel mai ridicat nivel din ultimele două săptămâni
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 29 mar 2023

Cotațiile petrolului au urcat la cel mai ridicat nivel din ultimele două săptămâni miercuri, în condițiile în care scăderea stocurilor din SUA și o întrerupere a aprovizionării din Irak au contribuit la creșterea prețurilor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Prețul petrolului Brent a atins un maxim intraday de 79 dolari/baril astăzi, cea mai ridicată valoare din 14 martie, extinzând un raliu început luni.

În jurul orei 18:15 (ora României), petrolul Brent se tranzacționa la 78,40 dolari/baril, în creștere cu 0,3% față de referința de marți. Referința americană WTI era cotată la 73,80 dolari/baril, cu 0,8% peste referință.

VIDEO ULTIMA ORĂ CONFIRMARE Suprataxa de solidaritate din petrol și gaze, extinsă pentru a ″prinde″ și OMV Petrom – adoptată. Oficial din Finanțe: Modificarea riscă să ducă România în infringement CITEȘTE ȘI VIDEO ULTIMA ORĂ CONFIRMARE Suprataxa de solidaritate din petrol și gaze, extinsă pentru a ″prinde″ și OMV Petrom – adoptată. Oficial din Finanțe: Modificarea riscă să ducă România în infringement

Analiștii de pe piața petrolului au indicat mai mulți factori care au contribuit la recenta revenire a prețului petrolului, după ce, la începutul lunii martie, cotațiile au coborât la cel mai scăzut nivel din ultimele peste 12 luni.

"Prețul petrolului și-a continuat raliul recent miercuri, îndreptându-se spre 80 de dolari pe baril, după o retragere consistentă din stocurile americane și rapoartele potrivit cărora SUA vor începe să își refacă rezervele strategice în acest an, în timp ce disputa dintre Irak și Kurdistan continuă să fiarbă și să scoată din equație aproximativ 400.000 de barili", a comentat Stephen Innes, managing partner la SPI Asset Management, citat de MarketWatch.

O dispută juridică în Irak între guvernul regional din Kurdistan și guvernul central de la Bagdad a perturbat exporturile de țiței prin intermediul unui oleoduct turcesc și a contribuit la creșterea prețurilor globale ale țițeiului.

Disputa reduce livrările regionale cu până la 450.000 de barili pe zi, o lovitură semnificativă, potrivit lui Raffi Boyadjian, analist principal de investiții la XM.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
cotatii petrol
preturi petrol
stocuri sua
disputa irak kurdistan